Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Proteste masive împotriva lui Jair Bolsonaro: Brazilienii sunt supărați de creşterea costului vieţii

AFP
Jair Bolsonaro

Zeci de mii de brazilieni au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe la apelul mişcărilor şi partidelor de stânga pentru a cere demiterea preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro şi pentru a denunţa creşterea costului vieţii, transmite AFP.

Cele mai importante mitinguri au avut loc la Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Brasilia la apelul "Campaniei naţionale Bolsonaro afară", susţinută de 12 partide de stânga şi numeroase centrale sindicale.

Astfel de apeluri la protest au fost lansate în 167 de oraşe ale ţării. Conform informaţiilor apărute în presa braziliană, au fost organizate mitinguri în 20 din cele 27 de state ale Braziliei şi în 60 de oraşe, inclusiv în 14 capitale regionale.

Anumiţi lideri de dreapta şi centru-dreapta au participat la proteste pentru a denunţa consecinţele crizei economice fără a susţine neapărat apelul la demisie, potrivit Agerpres.ro.

În cartierul central Candelaria din Rio de Janeiro, sute de oameni au mărşăluit scandând "Bolsonaro, afară", slogan inscripţionat pe multe bannere.

Peste o sută de petiţii care solicită demisia preşedintelui ţării sunt în aşteptare în Camera Deputaţilor, cărora însă preşedintele forului, Arthur Lira, un aliat al guvernului, nu le dă curs.

De asemenea, Curtea Supremă a dispus deschiderea mai multor anchete ce îl vizează pe preşedintele Jair Bolsonaro şi rudele acestuia, în special pentru diseminarea de informaţii false.

La Sao Paulo, zeci de mii de oameni s-au strâns după-amiaza pe bulevardul central Paulista, unde s-au adunat şi potenţiali candidaţi la funcţia de preşedinte al ţării, precum Ciro Gomes, liderul Partidului Democrat al Muncii, ieşit al treilea la scrutinul din 2018.

Sute de manifestanţi s-au adunat pe Esplanada ministerelor din Brasilia.

Nemulţumirile generate de consecinţele crizei economice au vizat creşterea preţurilor la alimente, gaz şi combustibil, precum şi existenţa a 14,1 milioane de şomeri.

Cu un an înaintea scrutinului prezidenţial, un sondaj efectuat la mijlocul lunii septembrie de către institutul Datafolha îl credita pe actualul şef al statului cu 26% din intenţiile de vot în primul tur, faţă de 44% pentru Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei în perioada 2003-2010.

Pe 7 septembrie, mitinguri masive în Brasilia şi Sao Paulo au adunat 125.000 de susţinători ai preşedintelui Jair Bolsonaro, mai mult decât a reuşit să mobilizeze stânga sâmbătă în cele două capitale regionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.