Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Proteste VIOLENTE în Franța în 9 orașe! Zeci de persoane arestate: ciocniri extrem de dure cu forțele de ordine

Agerpres
paris gaze lacrimogene tun apa

Manifestaţii împotriva proiectului de lege privind „securitatea globală” au loc în mai multe oraşe din Franţa, iar ministrul de Interne a anunţat după-amiază că mai multe persoane au fost arestate la Paris, potrivit Le Figaro, relatează News.ro.

Francezii au ieşit în stradă din nou pentru a protesta faţă de un articol controversat al unui proiect de lege privind „securitatea globală”, prin care este incriminată publicarea unei fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forţelor de ordine în exerciţiul funcţiunii, cu intenţia de a le afecta integritatea fizică sau emoţională.

Organizaţii de apărarea drepturilor civile şi jurnalişti denunţă faptul că această incriminare afectează libertatea presei şi permite ca brutalitatea poliţiei să rămână nedescoprită şi nepedepsită.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a precizat sâmbătă după-amiază că 24 de persoane au fost reţinute în capitala franceză. Ele purtau obiecte „ce nu îşi aveau locul la o manifestaţie”. Ministrul a mulţumit poliţiştilor şi jandarmilor pentru mobilizarea „împotriva huliganilor”.

Manifestaţia pariziană a mişcării împotriva proiectului de lege fusese anulată, colectivul considerând că nu au fost reunite condiţiile de siguranţă. Un marş a avut totuşi loc.

Pe de altă parte, în afara capitalei, acelaşi colectiv a făcut apel la „filialele locale să continue mobilizarea împotriva acestei legi”.

Manifestaţii au avut loc la Lyon, Strasbourg, Bordeaux, Lille, Dijon, Caen, Tours şi Nancy.

Potrivit BFMTV, 50 de oameni au fost arestaţi la Paris.

Susţinătorii legii spun că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie faţă de hărţuirea atât online, cât şi în persoană când sunt în afara programului de lucru.

Cei care se opun proiectului susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei.

Sub incidenţa acestei legi, infracţiunea ar fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.

Proiectul a trecut de prima lectură, pe 20 noiembrie. După o dezbatere în Senat, el ar putea deveni lege.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.