Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Proteste violente în Iran, după decizia Guvernului de a majora prețurile la bunurile de bază: o persoană ar fi decedat

proteste, iran

O persoană a fost ucisă în timpul unui protest în sud-vestul Iranului împotriva unei decizii a guvernului de a majora prețurile bunurilor de bază, a declarat sâmbătă un parlamentar pentru presa iraniană.

Autoritățile anunțaseră luni o serie de măsuri pentru a face față provocărilor economice din ce în ce mai mari, cum ar fi modificarea unui sistem de subvenții și creșterea prețurilor la bunurile de bază, inclusiv la uleiul de gătit și produsele lactate.

Sute de persoane au ieșit în stradă într-o serie de orașe iraniene pentru a protesta față de decizia guvernului, inclusiv în provincia Teheran, a relatat agenția de presă de stat IRNA, informează The Times of Israel.

Iranul se resimte sub efectul sancțiunilor reimpuse de SUA în 2018 - exacerbate de creșterea prețurilor la nivel mondial de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie.

"Un rezident din Andimeshk a fost ucis în timpul mitingurilor recente din Dezful, în provincia Khuzestan", a declarat deputatul local Ahmed Avai pentru Agenția de presă pentru muncă din Iran (ILNA).

Victima nu a fost identificată și nici circumstanțele morții nu au fost dezvăluite.

IRNA raportase vineri că peste 20 de persoane au fost arestate în timpul demonstrațiilor din Dezful și din Yasuj, mai la est, dar nu a menționat nicio victimă.

În orașul Izeh, tot din Khuzestan, mai multe persoane ar fi atacat magazine și ar fi incendiat o moschee.

Imamul din Izeh a denunțat "insulta împotriva islamului, a Coranului și a profetului Mahomed", a relatat IRNA.

Sâmbătă, deputatul din Izeh, Abdollah Izadpanah, a declarat pentru ILNA că trei tineri au fost arestați pentru că "au aruncat cu pietre într-o moschee".

În urma anunțului noilor măsuri economice, oamenii s-au grăbit să meargă la supermarketuri pentru a-și face provizii de bunuri înainte ca majorările de prețuri să intre în vigoare vineri, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele de socializare de către televiziunea de stat.

Iranul a cunoscut mai multe valuri de proteste legate de condițiile de trai în ultimii ani, mai ales în 2019, după o creștere a prețului la carburanți.

În ultimele luni, cadrele didactice au organizat demonstrații succesive pentru a cere accelerarea reformelor prin care salariile lor să reflecte mai bine experiența și performanțele lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.