Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PS Timotei Prahoveanul: '22 decembrie a fost ca o zi de înviere, deși era o zi premergătoare marii sărbători a Nașterii Domnului'

basilica.ro
Timotei Prahoveanul

„Am putea spune că, în chip tainic, prin rugăciunea ei, și ea, Sfânta Anastasia, împreună cu Sfinții Bisericii, au tămăduit multe dintre rănile celor peste 40 de ani de nedreptăți prin care a trecut poporul român”, a spus joi Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, făcând legătura între pomenirea sfintei și data declanșării Revoluției anti-comuniste de la București, 22 decembrie 1989.

Se știe din viața Sf. Anastasia, al cărei nume înseamnă „Înviere”, că mergea în temniță să-i îmbărbăteze pe cei care urmau a fi martirizați, a amintit episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„S-a și spus atunci că ziua de 22 decembrie a fost ca o zi de înviere, deși era o zi premergătoare marii sărbători a Nașterii Domnului”, a continuat ierarhul citat de basilica.ro.

De altfel, „Părinții Bisericii ne spun că marile sărbători, așa cum este și Nașterea, dar și altele, au legătură cu Învierea, pentru că peștera în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos anticipa sau anunța mormântul în care Domnul a fost așezat”, a precizat Preasfinția Sa.

„Așadar, o legătură tainică între sărbătoarea Nașterii Domnului și-a Învierii, între jertfa martirilor din Decembrie 1989 și pomenirea Sfintei Mc. Anastasia. Jertfa martirilor din decembrie 1989 nu poate fi uitată, dragostea lor față de rugăciune, față de cântare, deși mulți dintre ei abia auziseră despre învățătura Bisericii, întrucât aceasta nu se preda în școală”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Dar atunci au îngenuncheat cu miile, spunând rugăciuni și cerându-și, așa cum s-a și scris pe pereții Universității din București, rația de libertate. După ce ani mulți românii primeau rație insuficientă de hrană, de drepturi și mai ales de rugăciune, întrucât sărbătoarea Crăciunului, de cele mai multe ori, nu era cinstită, întrucât oamenii lucrau peste săptămână, nu aveau niciodată zi liberă, cu excepția situațiilor când Crăciunul cădea duminica. Așadar, atunci, tineri și oameni de diferite vârste și-au cerut rația de libertate. Înălțăm rugăciune pentru odihna sufletelor lor”, a mai spus Preasfinția Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat joi, la Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a eroilor martiri ai Revoluției din 1989.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru Eroii Revoluției și miercuri, la Cimitirul Eroilor Revoluției din București.

Slujbe de pomenire au mai avut loc și în Piața Revoluției din Capitală, precum și la Televiziunea și Radiodifuziunea Română, locuri unde protestatarii bucureșteni au înfruntat gloanțele în decembrie 1989, pentru a cere libertate și democrație.

Marți, preoții de la cimitirele și crematoriile umane din Capitală i-au pomenit și pe martirii timișoreni incinerați în Capitală și aruncați într-un canal din Popești Leordeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.