Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PS Timotei Prahoveanul, la Înălțarea Domnului: 'Mântuitorul ne va dărui tuturor viață veșnică'

Basilica.ro
PS timotei prahoveanul

În predica rostită joi la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că Înălțarea Domnului ne oferă prilejul de a ne aduce aminte ce s-a petrecut la Ierusalim în acele zile, dar ne îndeamnă să reținem mai ales mesajul acestei sărbători.

Preasfinția Sa a făcut referire la prorocia făcută de Regele David privind Înălțarea Domnului prin cuvintele „Cine este Acesta, Împăratul Slavei?” (Psalmul 23:8), cuvinte rostite și la sfințirea de biserici.

„Atunci când Domnul S-a înălțat de pe pământ la cer, îngerii care păzeau porțile Împărăției s-au întrebat: ‹Cine este Acesta, Împăratul Slavei?›”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Părinții Bisericii și, îndeosebi Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spun că îngerii nu L-au recunoscut pe Cel care purta trup, pe Cel care se făcuse Om, pe Unul din Treime, Fiul lui Dumnezeu care coborâse în slavă la plinirea vremii”.

Dar, „nu pe El nu L-au recunoscut, ci pe noi, cei păcătoși pe care Mântuitorul ne-a luat întru a Sa stăpânire”, a continuat PS Timotei, redând explicația Sfântului Ioan Hrisostom.

„Așadar, pe noi nu ne recunoșteau păzitorii porților cerului, nu pe Cel care se făcuse Om din iubire față de oameni”, a subliniat ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat mai departe că Mântuitorul a luat firea noastră precum un jug, dar nu S-a despărțit niciodată de slava dumnezeirii, iar acum, la Înălțare, „Mântuitorul s-a reîntors la Tatăl Său ca să fie mijlocitor, să fie rugător și să pregătească tuturor loc, așa cum le-a spus ucenicilor”, scrie basilica.ro.

„Sărbătoarea Înălțării Domnului ne îndeamnă și pe noi la înălțarea din starea în care ne aflăm, adeseori stare depărtată de Dumnezeu. Orice venire la biserică, orice participare la Sfânta Liturghie, orice ascultare a cuvintelor Sfintei Evanghelii este, de fapt, dorința de a ne înălța de la cele ale țărânei către cele de sus”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, PS Timotei a spus că în general despărțirile sunt triste dar această despărțire a Mântuitorului de ucenici s-a făcut „cu bucurie mare”: „Astfel de despărțiri pline de bucurie sunt ale celor care au nădejde în Dumnezeu, a celor care și-L fac pe Dumnezeu prieten, a celor care înfruntă greutățile, încercările acestei lumi și mai ales moartea cu nădejdea că Mântuitorul ne va dărui tuturor viață veșnică”.

„Bucuria unei despărțiri e motivată de nădejdea unei reîntâlniri, așa cum a fost și nădejdea ucenicilor”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului. La eveniment a participat Patriarhul Daniel, care s-a adresat celor prezenți și le-a vorbit despre faptul că atunci când îi cinstim pe eroii neamului, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi luptător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.