Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Românii cu serviciu vor avea parte de o nouă zi liberă: Ce li se cere, în schimb

Banatul Azi
zi libera liber

Românii pot avea, în 2022, o nouă zi liberă, alta decât cele stabilite deja! Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să completeze, în perioada 14 martie - 15 mai 2022, un formular online pentru Recensământul Populației și Locuințelor.

Astfel, OUG nr.19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line în fața angajatorului se face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial.

Citește și: VIDEO Academicianul Ioan-Aurel Pop, despre evenimentul anului în România: 'E o activitate extrem de importantă în viața unui stat'

”(...) Este primul recensământ realizat în România în format digital, fără folosirea hârtiei. Ne propunem să avem o țintă: cel puțin 33% din informații să fie culese prin procedura online, prin autorecenzare. Majoritatea țărilor europene au cel puțin 30%, iar noi avem capacitatea de a culege aceste date din online. Cei care se autorecenzează și sunt angajați beneficiază de o zi liberă. Intrarea în teren se va face cu tablete și se va merge doar acolo unde nu s-a făcut autorecenzarea.”, a explicat Tudorel Andrei, președintele INS în cadrul primei ședințe a Consiliului de Comunicare și Transparență a recensământului.

Angajatorii au obligaţia de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, începe pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie - 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.