Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Roverul marţian chinez Zhurong a făcut primii pași pe Marte

rover Zhurong

Un rover chinez robotizat şi controlat de la distanţă a coborât pe rampa modulului său de asolizare, sâmbătă, şi a efectuat prima lui deplasare pe suprafaţa "Planetei Roşii", făcând astfel din China prima naţiune care a reuşit să orbiteze, să asolizeze şi să plaseze cu succes un rover în cadrul misiunii sale inaugurale pe Marte, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Roverul Zhurong, denumit după zeul chinezesc al focului, a început să ruleze pe suprafaţa planetei Marte la ora 02.40 GMT, potrivit unui mesaj publicat pe contul său oficial de pe o reţea de socializare chineză.

În această lună, China s-a alăturat Statelor Unite pe lista singurelor ţări din lume care au plasat cu succes rovere pe Marte. Fosta Uniune Sovietică a reuşit să asolizeze un astfel de vehicul în 1971, însă a pierdut comunicaţiile cu acesta după doar câteva secunde.

Roverul Zhurong, cu o greutate de 240 de kilograme, echipat cu şase instrumente ştiinţifice, inclusiv o cameră topografică de înaltă rezoluţie, va studia scoarţa şi atmosfera planetei Marte.

Alimentat cu energie solară, Zhurong va căuta, de asemenea, urme ale unor prezumtive forme de viaţă, inclusiv depozite de apă şi de gheaţă aflate sub scoarţa marţiană, folosind un radar performant în cadrul unei misiuni de 90 de zile, al cărei obiectiv este acela de a explora suprafaţa planetei Marte.

Misiunea chineză robotizată Tianwen-1 a fost lansată din Hainan, o insulă din sudul Chinei, în luna iulie a anului trecut. După o călătorie în spaţiu de peste şase luni, vehiculul spaţial Tianwen-1 a ajuns în proximitatea "Planetei Roşii" în februarie 2021 şi a rămas de atunci pe orbita acesteia.

Pe 15 mai 2021, capsula de asolizare - care transporta în interiorul ei roverul Zhurong - s-a separat de Tianwen-1 şi a realizat cu succes o coborâre controlată, asolizând într-o câmpie vastă, denumită Utopia Planitia.

Primele imagini realizate de roverul Zhurong au fost publicate de Agenţia spaţială chineză în cursul zilei de miercuri.

Tianwen-1 este unul dintre cele trei vehicule spaţiale care au ajuns pe orbita planetei Marte în februarie 2021.

Roverul american Perseverance a asolizat pe 18 februarie într-o depresiune geologică uriaşă, denumită Jezero Crater, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri în raport cu Utopia Planitia.

Hope, al treilea vehicul spaţial care a ajuns pe o orbită marţiană în luna februarie, nu a fost conceput pentru a asoliza. Lansat de Emiratele Arabe Unite, Hope orbitează planeta Marte, colectând date ştiinţifice despre atmosfera şi condiţiile meteorologice marţiene.

Perseverance şi Zhurong sunt două dintre cele trei rovere robotizate care funcţionează în prezent pe Marte. Cel de-al treilea este roverul american Curiosity, care a asolizat pe "Planeta Roşie" în 2012.

InSight, un vehicul spaţial dezvoltat de NASA şi care a ajuns pe suprafaţa planetei Roşii în anul 2018, cu misiunea de a studia structura tectonică a acesteia, este un modul staţionar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.