Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Țara care vrea să închidă Porţile Iadului: Anunț făcut chiar de președinte

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a ordonat stingerea flăcărilor care ard de o jumătate de secol într-un crater gigantic de gaz supranumit "Porţile Iadului", a anunţat sâmbătă televiziunea de stat, potrivit AFP.

Craterul de gaz Darvaza din deşertul Karakum arde continuu din 1971 şi a devenit principala atracţie turistică din Turkmenistan, o fostă republică sovietică şi una dintre cele mai închise ţări din lume.

Şeful statului a declarat că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un "impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate".

''Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru'', a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat.

Prin urmare, el a ordonat autorităţilor să "găsească o soluţie pentru a stinge focul" care arde în Darvaza.

Originile acestor "porţi ale iadului" datează din 1971, când oameni de ştiinţă sovietici au perforat din greşeală o pungă de gaz subterană în timp ce forau în căutare de gaz.

Pământul s-a prăbuşit, formând un crater. De teamă că va emite gaze toxice, autorităţile au decis să îi dea foc, crezând că astfel va seca depozitul. Dar, o jumătate de secol mai târziu, încă arde.

Autorităţile au încercat de mai multe ori să îl stingă, fără succes. În acelaşi timp, Turkmenistanul a încercat să facă din acest sit, aflat la 270 de kilometri de capitala Aşhabad, o atracţie turistică.

Incendiul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.