Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Tensiune maximă în estul Ucrainei: atacuri cu arme grele; au fost raportate 60 de atacuri

Donetsk-lugansk

Separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni. Un obuz a lovit o grădiniță, iar mai mulți civili au fost răniți.

Separatiștii din estul Ucrainei au atacat din nou case de pe teritoriul controlat de Kiev. Militanții proruși au deschis din nou focul asupra localității Stanița din regiunea Lugansk în estul Ucrainei, folosind arme grele, potrivit Ostanii Blockpost. Aceștia au lovit două case, care au luat foc, iar partea ucraineană a cerut armistițiu de moment ca să stingă incendiul.

Vezi și: Kremlinul este în alertă maximă: Regiunea Donețk-Lugansk s-ar putea aprinde 'în orice moment'

Teritoriul este controlat de guvernul ucrainean. În cea mai mare parte a satului nu există lumină din cauza bombardamentelor.

În total, de la începutul zilei, potrivit sediului Operațiunii Forțelor Comune (OOS) - care reprezintă agențiile de aplicare a legii ucrainene -, separatiștii au încălcat „încetarea focului” de 47 de ori.  Președintele Ucrainei Zelenski susține că acțiunile separatiștilor reprezintă „o mare provocare”.

Armata ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către separatişti proruşi în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit, transmite Reuters. La rândul lor, rebelii din estul Ucrainei au acuzat forţele guvernamentale că au lansat tiruri de artilerie şi mortiere în trei incidente, vineri, a relatat Interfax, citată de Reuters. Unul din cele trei bombardamente semnalate a vizat satul Petrivske din regiunea Doneţk, la ora 05:30 locală (03:30 GMT), iar celelalte două au avut loc în regiunea Lugansk, informează Agerpres.

Potrivit armatei ucrainene, separatiştii au deschis focul asupra a peste 10 aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

Şi joi, armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014, în plină criză între Moscova şi Occident. Forţele ucrainene luptă cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de strămutaţi.

Kremlinul şi-a exprimat joi "profunda îngrijorare" faţă de tensionarea situaţiei din Ucraina, în timp ce SUA susţin că Rusia, care a desfăşurat în ultima vreme un important număr de militari şi echipamente la graniţa cu Ucraina, caută pretexte pentru un război.

Marţi, deputaţii din Duma rusă au votat un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.