Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Teodorovici AVERTIZEAZĂ Cabinetul Orban: Asumarea răspunderii pe buget e neconstituțională! Nu găsește o motivare'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Eugen Teodorovici

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a punctat, duminică, de la sediul PSD, că o eventuală asumare a Guvernului PNL pe legea bugetului de stat e neconstituțională. Fostul ministru al Finanțelor amintește de o decizie a CCR din anul 2010 potrivit căreia a fost neconstituțională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educației.

„Aș începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor și anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituțională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern. După cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.

Citește și: Preşedintele PSD anunţă asaltul asupra Guvernului Orban: Luni se aprobă primul atac

Social-democratul a mai spus că Executivul trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.

„Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuția și avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social și desigur discuțiile în comisiile din Parlament și ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici.

Guvernul Orban încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau își va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului.

Executivul va efectua însă, luni, o rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale, a anunțat premierul.

„Pe angajarea răspunderii  guvernului PNL pe bugetul de stat e neconstituțional. Există o decizie a CCR de soluținoare a unui conflict. În 2010, guvernul PD și-a asumat răspunderea pe legea educației. Atunci CCR a decis că e neconstituțională asumarea pe proiectul de lege. CCR spune că nu  găsește o motivare”, a declarat senatorul PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.