Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Tribunalul special pentru Kosovo de la Haga este comparat cu Gestapo a Germaniei naziste

protest kosovo

Un fost comandant al gherilei separatiste albaneze a comparat Tribunalului special pentru Kosovo (KSC) de la Haga cu poliţia secretă (Gestapo) a Germaniei naziste, în deschiderea procesului său miercuri, el fiind primul albanez kosovar care este judecat de această instanţă de la crearea ei în 2015, relatează France Presse.

Salih Mustafa, un fost şef al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), este acuzat de detenţie arbitrară, tratamente cu cruzime, tortură şi crime în timpul războiului cu Serbia (1998-1990).

'Nu sunt vinovat în niciunul dintre capetele de acuzare formulate împotriva mea de acest birou Gestapo', a declarat Mustafa, 49 de ani, în deschiderea procesului său în faţa Tribunalului special pentru Kosovo (KSC).

Îmbrăcat într-o bluză sport cu glugă neagră şi pantaloni de trening, Salih Mustafa s-a legănat în scaun şi şi-a dat de mai multe ori cu un stilou peste degete în timp ce asculta deschiderea procesului cu ajutorul căştilor.

Arestat anul trecut în timp ce activa în funcţia de consilier pentru Ministerul Apărării de la Pristina, Mustafa este primul kosovar albanez judecat de către acest tribunal special de la crearea acestuia în 2015.

Procurorii au declarat că Mustafa şi oamenii săi au 'brutalizat şi torturat' compatrioţi albanezi din Kosovo pe care i-au acuzat de colaborare cu sârbii la Zllash, un sat la est de Pristina.

'Ei nu erau inamici ai Kosovo, ei nu erau spioni ', a declarat procurorul principal Jack Smith într-un discurs preliminar rostit în faţa tribunalului. 'Singura lor crimă a fost aceea că ei aveau opinii politice diferite de UCK şi înalţii săi conducători ', a adăugat el.

Procurorul a declarat că această audiere reprezintă o 'etapă importantă' pentru tribunal, căruia i-a luat şase ani să aducă pe cineva în faţa justiţiei şi care se confruntă cu probleme de intimidare a martorilor.

Mustafa este acuzat de ucideri, tortură, tratamente cu cruzime şi detenţie arbitrară faţă de cel puţin şase deţinuţi.

Potrivit actului de acuzare, prizonierii erau ţinuţi în grajduri încuiate pe dinafară şi au suferit 'bătăi cu diferite instrumente, arsuri, administrări de şocuri electrice'. Ca o ilustrare a tratamentului degradant în document se spune că unii dintre ei erau constrânşi să urineze în văzul celorlalţi.

Un tânâr a murit după ce a fost ' bătut şi torturat în mod repetat', scrie agerpres.ro.

Mustafa este acuzat de răspundere solidară pentru acest omor, fie ştiind că a fost comisă crima sau că victima risca să fie ucisă.

La proces vor depune mărturie 16 martori în cursul unor noi audieri preconizate în septembrie şi octombrie.

Războiul din Kosovo, soldat cu circa 13.000 de morţi, s-a încheiat în 1999 în urma campaniei de bombardamente NATO care a constrâns forţele sârbe să se retragă, notează AFP.

După războaiele care au dus la dezmembrarea fostei Iugoslavii în anii 1990, mai mulţi criminali de război sârbi au fost condamnaţi de alte tribunale internaţionale.

KSC este mandatat să ancheteze asupra crimelor de război şi a crimelor comise în Kosovo între 1998 şi 2000 de către UCK împotriva etnicilor sârbi, romi şi kosovarilor care se opuneau gherilei.

'Crimele de război comise de către o parte nu justifică crimele de război de partea cealaltă', a declarat procurorul Smith.

Salih Mustafa este primul albanez kosovar judecat de către acest tribunal, care de asemenea l-a pus sub acuzare pe fostul preşedinte al Kosovo, Hashim Thaci (2016-2020).

Activitatea acestui tribunal este extrem de sensibilă, în contextul în care foştii lideri ai gherilei continuă să domine peisajul politic în Kosovo şi sunt trataţi de mulţi ca nişte eroi.

'Ei îl pot condamna de o sută de ori pe Mustafa şi pe alţii, dar pentru mine aceştia sunt eroi pentru că au avut curajul să se ridice împotriva Serbiei', a declarat pentru AFP la Pristina un bărbat de 65 de ani.

Tensiunile internţionale cu privire la Kosovo continuă şi astăzi. SUA şi majoritatea ţărilor occidentale au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe, dar care nu a fost acceptată de Belgrad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.