Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Un mort şi nouă dispăruţi în urma taifunului care a lovit Coreea de Sud

scitechdaily.com
Taifunul Chanthu uragan

O persoană a decedat şi alte nouă au fost date dispărute în urma taifunului Hinnamnor, care s-a abătut marţi dimineaţă asupra Coreii de Sud fără să provoace însă pagube materiale substanţiale, informează AFP.

Taifunul Hinnamnor, unul dintre cele mai puternice care a lovit această ţară în ultimele decenii, a atins uscatul în timpul nopţii de luni spre marţi pe insula Jeju din sudul Coreii de Sud, după care s-a deplasat spre oraşul-port Busan, unde valurile puternice şi ploile torenţiale au avariat drumuri şi magazine aflate pe ţărmul mării, potrivit Agerpres.

O femeie în vârstă şi-a pierdut viaţa marţi dimineaţă în urma inundaţiilor care au afectat oraşul portuar Pohang din estul ţării, au precizat autorităţile sud-coreene.

Bilanţul pierderilor omeneşti s-ar putea agrava pe parcursul acestei zile, autorităţile semnalând marţi după-amiază dispariţia a cel puţin nouă persoane. Şapte dintre acestea se aflau într-o parcare subterană din Pohang, care a fost inundată.

Peste 600 de şcoli au fost închise pe teritoriul ţării ca măsură de precauţie, iar companiile aeriene locale au anulat circa 250 de curse interne.

Zborurile au început să fie reluate treptat marţi după ce taifunul Hinnamnor a părăsit teritoriul Coreii de Sud şi s-a îndreptat spre Japonia.

În Coreea de Nord, liderul Kim Jong-un a supervizat o reuniune în scopul evaluării gradului de pregătire a ţării pentru catastrofe naturale, a precizat marţi o publicaţie de stat.

Potrivit experţilor, Coreea de Nord este în mod special vulnerabilă la inundaţii şi la ploi puternice din cauza defrişărilor şi a sistemului de irigaţii insuficient de pe teritoriul ţării.

Marţi dimineaţă, taifunul se afla deasupra Mării Japoniei, la o distanţă de 100 de kilometri de insula niponă Tsushima.

Peste 35.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în regiunea Kyushu din sud-vestul Japoniei, potrivit companiei locale de electricitate.

Hinnamnor se deplasează spre nord-est cu o viteză de 45 de kilometri pe oră, provocând rafale care ar putea ajunge la 180 de kilometri pe oră. Potrivit prognozelor, va aduce marţi ploi intense în vestul Japoniei.

Mai multe garnituri Shinkansen - trenuri de mare viteză din Japonia - au fost imobilizate din cauza vânturilor puternice şi a ploilor, iar numeroase companii locale de transport feroviar şi-au întrerupt de asemenea serviciile, a precizat operatorul JR Kyushu.

Cel puţin 120 de curse aeriene care ar fi trebuit să plece sau să sosească pe aeroportul din Kyushu au fost anulate, a relatat postul public de televiziune NHK.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.