Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Un vulcan a erupt în Indonezia: fumul a ajuns până la 1.000 de metri altitudine

vulcan

Vulcanul indonezian Sinabung a expulzat duminică un nor de cenuşă şi fum care a ajuns până la o înălţime de aproximativ 1.000 de metri, a informat agenţia indoneziană de vulcanologie, citată de EFE, informează Agerpres.

Autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de până la cinci kilometri în jurul craterului din cauza pericolului de erupţie magmatică a vulcanului, situat în nordul Sumatra, una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian.

În ultimele săptămâni, vulcanul a expulzat mai mulţi nori de fum, care au ajuns până în zone populate aflate la distanţe de până la 20 de kilometri.

Erupţiile intermitente ale vulcanului Sinabung, cu o înălţime de 2.460 de metri, unul dintre cei mai activi din ţară, au provocat şaisprezece decese în 2014 şi şapte în 2016, în pofida faptului că aceste evenimente nu au depăşit niciodată nivelul 3 (pe o scară de 8), după Indicele de Explozivitate Vulcanică.

Arhipelagul indonezian este situat pe aşa-numitul ''Cerc de Foc al Pacificului'', o zonă cu o intensă activitate seismică, unde se află 127 de vulcani activi, zguduită anual de mii de mişcări telurice, majoritatea de magnitudine redusă.

La jumătatea acestei luni, Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie, a opta în mai puţin de o săptămână, cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi.

Activitatea vulcanului a reînceput în 2010, după o pauză de patru sute de ani.

În 2018, peste patru sute de persoane şi-au pierdut viaţa după un tsunami format în urma unei erupţii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra şi extremitatea vestică a insulei Java.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.