Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Valeriu Gafencu, subiect de dispută între Sorin Lavric (AUR) și Institutul pentru Studierea Holocaustului: 'Asemenea opinii trebuie să înceteze'

Valeriu Gafencu

Parlamentarul Sorin Lavric (AUR) a susținut un discurs în Parlament, la 100 de ani de la nașterea lui Valeriu Gafencu, membru activ în Mișcarea Legionară. Lavric îl cataloghează pe Gafencu drept un „sfânt al închisorilor” sau „simbolul jertfei creștine”. De cealaltă parte, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România se arată siderat de un asemenea discurs.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

„Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România solicită Senatului României vigilență față de omagierea memoriei Mișcării Legionare! În urmă cu două zile, în timpul declarațiilor politice, senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis „sfânt al închisorilor”.

Asemenea opinii de la tribuna democrației românești trebuie să înceteze. În fapt, Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână, elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste.

La 21 ianuarie a.c., cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București, președinta Senatului României, doamna Anca Dragu, sublinia:

„Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre”.

Se dovedește, din nou, că încercările AUR de delimitare de Mișcarea legionară sunt fake news-uri", au declarat reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Iată discursul lui Sorin Lavric în Parlamentul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.