Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Zeci de mii de cehi au cerut în stradă încetarea sprijinului pentru Ucraina: 'Cehia să fie independentă. E o nouă renaștere națională!'

praga, protest

Protest masiv în centrul Pieței Wenceslas din Praga de Ziua Națională a Cehiei! Manifestanții au cerut demisia Guvernului liberal-conservator. Potrivit poliției, câteva zeci de mii de oameni s-au adunat în piață. Mitingul s-a desfășurat sub sloganul "Cehia este pe primul loc".

Organizatorii cer neutralitate militară și încetarea sprijinului Ucrainei în războiul cu Rusia, sprijin cu arme și bani, inforemază postul de televiziune german ZDF. În plus, ei se pronunță împotriva imigrației, printre altele.

De asemenea, manifestanții cer alegeri anticipate şi discuţii cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze înainte de venirea iernii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii au agitat drapele cehe, scandând "Demisia, demisia!" şi au purtat pancarte cu un conţinut în care se cerea ieşirea ţării din NATO şi UE.

"Aceasta este o nouă renaştere naţională, iar scopul său este ca Republica Cehă să fie independentă", a declarat unul dintre organizatori, Ladislav Vrabel.

Grupul care a organizat manifestaţia, 'Republica Cehă mai întâi!' ('Czech Republic First!') se opune Uniunii Europene şi alianţei transatlantice NATO şi doreşte ca ţara, cu 10,7 milioane de locuitori, să fie neutră din punct de vedere militar.

Printre vorbitori s-a numărat și fostul premier și fostul social-democrat Jiri Paroubek. "Trebuie să ne temem cu toții pe bună dreptate că nu vor exista gaze naturale", critică acsta. „Ne aflăm la începutul unei crize majore”, a subliniat Paroubek.

Manifestaţia a fost a treia organizată de mişcări politice de extrema dreaptă, grupuri marginale şi Partidul Comunist.

Preţurile ridicate la energie pe fondul războiului din Ucraina au exercitat presiuni asupra guvernelor din întreaga Europă pentru a atenua impactul creşterii costurilor la energie pentru consumatori şi întreprinderi.

Guvernul ceh condus de premierul Petr Fiala a aderat la sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a adoptat o poziţie fermă în privinţa invaziei ruse în Ucraina. Executivul de la Praga a luat o serie de măsuri, inclusiv acordarea de ajutoare financiare pentru companii şi plafonarea preţului la curentul electric pentru gospodării.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.