Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vieți schimbate prin educație

MFE
elevi scoala

Poveștile lor sunt lecții de viață. Exemple despre cum să lupți și să învingi pentru a avea un trai mai bun. Ei sunt copiii din cadrul proiectului „Viitor prin școală”.

O ŞANSĂ PENTRU SUTE DE COPII

Unul dintre eroii noştri este Ion, un copil minunat de 12 ani. Îşi păstrează zâmbetul, chiar dacă duce pe umeri greutăți de adult. Crescut doar de bunică, el încearcă să fie bărbatul casei și să o ajute. Lipsit și de resurse financiare, și de ajutor în efectuarea temelor, Ion voia să se retragă din universul școlar. Acum reușește să țină gospodăria și să vină la programul de „Școală după Școală” creat prin proiectul finanţat din fonduri europene. Acum este bucuros. Că poate să pună întrebări și că are cine să-i dea răspunsuri, că primește rechizitele de care are nevoie, și chiar o masă caldă zilnic.

Cifrele privind numărul copiilor care au nevoie de sprijin educațional, fiind expuși riscului de abandon școlar, sunt dramatice. Unii sunt rușinați de faptul că nu știu. Alții nu au curajul să întrebe, nu au suficientă încredere în forțele proprii. De cele mai multe ori, aceștia provin din familii cu posibilități modeste. Părinții nu au loc de muncă stabil și nici pregătire educațională temeinică, sau sunt plecaţi în străinătate.

content-image

Anca Stamin, coordonatorul proiectului „Viitor prin şcoală”, a explicat că a vrut să răspundă acestei realităţi dure, oferind o șansă copiilor vulnerabili. Proiectul îi ajută să rămână la școală și să acceadă la niveluri mai înalte de educație, iar pe termen lung să aibă o profesie, un viitor. Sprijinul educațional este adaptat vârstei și nivelului școlar pe care le au. De exemplu, pentru antepreșcolari şi preșcolari se organizează săptămânal activități de dezvoltare socio-emoțională, dezvoltare a motricității și limbajului.

AI CARTE, AI PARTE

În cadrul programului de tip „Școală după Școală”, elevii primesc ajutor la pregătirea temelor, recuperează dificultățile de învățare, au activități recreative și de socializare.

Cei care nu au finalizat învățământul obligatoriu și au depășit vârsta de frecventare pot veni la cursuri de tip „A Doua Șansă”, unde beneficiază de sprijin material, o masă caldă sau suport financiar pentru asigurarea nevoilor imediate.

Nici părinţii copiilor respectivi nu sunt ignoraţi. Ei participă la programe de educație parentală pentru a construi relații sănătoase cu fiii și fiicele lor și pentru a le fi alături să se dezvolte atât în planul gândirii, cât și social, emoțional și fizic.

Viața de școlar nu este simplă nici pentru Cătălin. Are 8 ani și este elev în clasa a doua. Curajosul nostru poartă o traumă mare – experiența unui incendiu. În urmă cu doi ani, casa din chirpici, în care locuia alături de părinți și de cei trei frați ai săi, a luat foc. Catălin era singur, părinții fiind la muncă. A reușit să-și salveze trupul, dar sufletul și casa nu. După coșmarul trăit, întâmpina dificultăți mari de concentrare. Îi era greu să rezolve sarcinile școlare. Acum, după mai bine de un semestru de când frecventează programul „Școală după Școală”, Cătălin reușește să rezolve din ce în ce mai multe cerințe la școală, iar experții îl ajută atât pe plan social, cât și la învățătură.

În aproape 11 luni de implementare, 889 de persoane (630 copii și tineri, 164 părinți şi reprezentanți ai copiilor) au beneficiat de sprijinul proiectului „Viitor prin şcoală”.

content-image

„Avem credința că la finalul celor trei ani de proiect, prin sprijinul acordat copiilor la nivel educativ, prin transformarea mediului școlar într-unul prietenos, prin formarea cadrelor didactice, prin formarea de rețele de colaborare interinstituțională, se va diminua abandonul școlar și va crește accesul copiilor și tinerilor la niveluri de educație superioare și ulterior, pe piața muncii”, a relatat Anca Stamin, coordonatorul proiectului.

CONTEXT

„Viitor prin școală” este proiectul organizației „Salvați Copiii”, finanţat din fonduri europene din cadrul programului „Școală pentru toți”, finanțat din Axa Prioritară 6 „Educație și competențe” a programului Operațional Capital Uman. Proiectul se derulează pe o perioadă de 3 ani și urmărește să asigure accesul la educație pentru copiii și tinerii care provin din comunități defavorizate, preponderent din mediul rural și urban mic.

Cu o valoare totală e peste 8 milioane lei., „Viitor prin școală” este destinat unui număr de 876 copii și tineri, 277 de părinți şi reprezentanți ai copiilor, 126 de cadre didactice şi cadre de sprijin din Mureș (localitățile Bahnea și Idiciu), Brașov (Viștea de Jos), Vaslui (Negrești), Hunedoara (Lupeni), Dâmbovița (Târgoviște) și Suceava (Suceava).

content-image

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, “Bani europeni pentru idei românești” și a fost publicat pe www.stiripesurse.ro, în cadrul proiectului

"Descoperă Programul Operațional Capital Uman” (cod MySMIS 125486), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.