Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vietnam: Cea mai mare peşteră din lume, ameninţată de proiecte turistice

epochtimes-romania.com
peșteră Vietnam

Ascunsă în inima junglei vietnameze, Son Doong, cea mai mare peşteră din lume, deschisă de opt ani vizitatorilor, este un model de ecoturism, însă proiectele turistice riscă să distrugă acest ecosistem unic, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Acest labirint subteran, săpat şi erodat de milioane de ani, se înalţă pe alocuri până 200 de metri, spaţiile sale putând găzdui chiar şi un grup de clădiri newyorkeze cu zgârie-nori de 40 de etaje.

În interior se găsesc un tunel de peste cinci kilometri, o barieră de calcit de 90 de metri înălţime - aşa-numitul "Marele Zid al Vietnamului" - stalagmite şi stalactite gigantice.

În 1991, Ho Khanh, un culegător local, a descoperit accidental intrarea în peşteră, ascunsă în Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. El a încercat să se întoarcă, însă nu a reuşit să găsească din nou intrarea, ascunsă în jungla deasă, astfel că descoperirea a rămas uitată circa 20 de ani.

În 2009, Khanh şi o echipă de cercetători britanici au reperat din nou intrarea, iar peştera a fost în cele din urmă listată. Patru ani mai târziu, o parte din aceasta a fost deschisă turiştilor.

De atunci, doar o agenţie de turism, Oxalis, a fost autorizată să organizeze tururi de vizitare în peşteră, o modalitate bună de a limita numărul de vizitatori. Obiectiv? evitarea greşelilor făcute în locuri emblematice ale ţării, cum ar fi Golful Ha Long sau plajele din Nha Trang, ameninţate de turismul de masă înainte de pandemia de coronavirus.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Vaccinarea rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi pentru cei care o refuză

Prin urmare, doar câteva sute intră în Son Doong în fiecare an. O vizită costă 50 de euro, iar pentru patru zile de explorare, vizitatorii plătesc 2.500 de euro.

De aceste venituri beneficiază în principal populaţia locală, un avantaj în această regiune centrală îndepărtată şi deosebit de săracă a ţării.

Însă, ameninţările la adresa acestui ecosistem unic sunt în continuare considerabile, aşa cum subliniază UNESCO într-un raport din 2019.

Un proiect de telecabină spre Son Doong a fost abandonat, însă un altul, având drept scop accesul la o peşteră situată la 3,5 kilometri distanţă este încă în curs de analizare.

Un astfel de proiect ar putea provoca "o schimbare radicală în natura ofertelor turistice propuse (...) şi va avea cu siguranţă un impact ireversibil asupra mediului în mare parte virgin" al sitului, a avertizat UNESCO.

Experţii sunt la fel de îngrijoraţi.

Pandemia a afectat puternic turismul din Vietnam - numărul vizitatorilor străini a scăzut cu aproape 80% în 2020 în raport cu 2019, anul în care ţara a primit 18 milioane de vizitatori străini, un record.

Miza economică este de aşa natură încât, de îndată ce criza sanitară se va încheia, Vietnamul ar putea ceda în faţa celor care propun astfel de proiecte, ceea ce ar conduce la apariţia unor infrastructuri în jurul peşterilor parcului, avertizează experţii.

Autorităţile au pus în aplicare "politici de protecţie foarte bune, însă adesea le ignoră" şi nu ţin cont de ele în realitate, a explicat Peter Burns, un consultant care a lucrat la un proiect de turism durabil în Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.