Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vietnamul a retras animația 'Yeti - Omul Zăpezilor' din cinematografe, din cauza unui conflict teritorial

Phoenix
cinema

Vietnamul a retras animația "Yeti - Omul Zăpezilor/ Abominable" din cinematografe, din cauza unei secvențe în care apare o hartă ce favorizează poziția Chinei privind un conflict teritorial din regiunea Nine-Dash Line, potrivit The Hollywood Reporter, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Informații incredibile! De unde a fost extras ADN-ul Alexandrei Măceșanu

Scena care a dus la retragerea peliculei din cinematografele vietnameze vizează regiunea Nine-Dash Line, aflată în Marea Chinei de Sud. China susține că regiunea bogată în resurse îi aparține în totalitate, în timp ce țările aflate în sud-estul continentului asiatic resping vehement acest lucru, afirmând că porțiuni din zonă le revin lor.

În acest context, tensiunile dintre China și Vietnam s-au amplificat din luna iulie. Atunci, administrația de la Beijing a trimis o navă care să conducă o anchetă privind resursele energetice din apele controlate de Vietnam.

În pelicula "Yeti - Omul Zăpezilor", regiunea disputată Nine-Dash Line apare ca aparținând Chinei.

Citește și: Jandarmeria reacționează! Dezvăluire despre așa-zisa destructurare a trupelor de intervenție

Jurnaliștii de la The Hollywood Reporter susțin că utilizarea hărții în care regiunea Nine-Dash Line apare ca aparținând în întregime Chinei nu este accidentală, compania chineză Pearl Studio fiind coproducătoare a animației.

Animația "Yeti - Omul Zăpezilor" este regizată de Jill Culton și a fost produsă atât în Los Angeles, cât și în Shanghai. Povestea prezintă aventurile unei adolescente care pornește, alături de doi prieteni, într-o călătorie de 3.000 de kilometri în jurul Chinei, pentru a-l ajuta pe un tânăr Yeti să-și găsească familia.

Autoritățile din Vietnam au interzis pelicula cu întârziere, aceasta fiind lansată în cinematografele din țară pe 4 octombrie.

"Vom revoca (licența de difuzare a filmului)", a declarat, luni, Ta Quang Dong, ministrul adjunct al Culturii, Sportului și Turismului, potrivit ziarului Thanh Nien.

Incidentul a apărut în contextul amplificării eforturilor din ultimii ani ale Hollywood-ului de a modela conținutul filmelor și programelor de televiziune pentru a trece de cenzorii din China.

Totodată, serialul "South Park" nu mai este disponibil pe câteva platforme online, după difuzarea episodului "Band in China", pe 2 octombrie, în care a fost criticată politica țării privind dreptul la liberă exprimare.

Citește și: Traian Băsescu aruncă bomba în cazul Caracal: Este și un distribuitor de fete în rețelele internaționale

"La fel ca pe cei de la NBA, îi primim cu drag pe cenzorii din China în casele și în inimile noastre. Și noi iubim mai mult banii decât libertatea. Trăiască Marele Partid Comunist din China! Fie ca recolta de sorg din această toamnă să fie îmbelșugată! Am rezolvat acum, China?", au scris Trey Parker și Matt Stone, creatorii serialului, într-un mesaj introdus cu titlul "Iertare oficială Chinei", distribuit pe rețeaua de micro-blogging Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.