Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria vor avea loc la 8 aprilie

ungaria-steag

Viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria vor avea loc la 8 aprilie, cea mai apropiată zi de duminică în care poate avea loc scrutinul, conform noii legi, a anunţat joi preşedintele ungar Janos Ader, într-o declaraţie citată de agenţia de presă MTI, informează agerpres.ro

Campania electorală va începe oficial la 17 februarie, cu 50 de zile înaintea datei alegerilor. 

Cei 7,9 milioane de alegători ungari vor decide numele celor 199 de membri ai parlamentului unicameral de la Budapesta, pe baza unui sistem de vot mixt. 

Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste. Potenţialii candidaţi trebuie să strângă cel puţin 500 de semnături până la data de 5 martie pentru a putea participa la alegeri într-o circumscripţie individuală. 

Un partid poate elabora o listă naţională dacă are cel puţin un candidat în fiecare din 27 de circumscripţii, în cel puţin nouă judeţe şi în capitala Budapesta. Partidele trebuie să-şi depună listele naţionale la Comitetul Electoral Naţional (NVB) până la 6 martie. 

Alegătorii ungari cu adresa de domiciliu în Ungaria, dar care locuiesc în străinătate, vor trebui să meargă la ambasadă sau consulat dacă doresc să voteze, la 8 aprilie. În acest caz, ei vor trebui să se înregistreze la un notariat local până la 31 martie. 

Locuitorii străinii care au cetăţenia ungară au de asemenea dreptul de a vota. Ei trebuie să se înregistreze la Biroul Electoral Naţional (NVI) până la 24 martie. 

Alegătorii care se înregistrează ca membri ai unei minorităţi naţionale îşi vor exprima votul pentru lista minorităţii respective. O minoritate naţională poate participa cu candidaţi pe o listă cu recomandarea a cel puţin 1% dintre alegătorii minorităţii naţionale respective. 

Pentru a accede în parlament, partidele politice au nevoie de cel puţin 5% din voturile exprimate pentru listele lor electorale. 

Conform legii fundamentale ungare, şedinţa constituantă a noului parlament trebuie să fie convocată de preşedintele ţării în termen de 30 de zile de la data alegerilor. Prim-ministrul, propus de preşedinte, va fi ales de o majoritate a parlamentarilor. Apoi, printr-un unic vot, parlamentul va valida premierul şi va aproba programul guvernamental.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.