Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul ambasador al SUA la Moscova, John Sullivan, a promis o luptă 'necruţătoare' împotriva oricărei ingerinţe ruse în alegerile americane

Viitorul ambasador al SUA la Moscova, John Sullivan, a promis miercuri să ducă o luptă 'necruţătoare' împotriva oricărei ingerinţe ruse în alegerile americane, exprimându-şi totodată voinţa de dialog cu Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţată la începutul lunii octombrie de preşedintele Donald Trump, numirea diplomatului, actualul număr doi în Departamentul de Stat, trebuie să fie confirmată de către Senat. În faţa senatorilor care l-au audiat miercuri, Sullivan a apreciat că relaţiile americano-ruse 'sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece'.

El a enumerat 'litania actelor nefaste ale Rusiei care au deteriorat grav' aceste relaţii: 'tentativa de ingerinţă în alegerile noastre şi în cele ale aliaţilor noştri, încălcarea integrităţii şi suveranităţii teritoriale a Ucrainei şi Georgiei, utilizarea armelor de distrugere în masă în încercarea de a asasina cetăţeni ai săi în străinătate, încălcarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), atingere la drepturile fundamentale ale omului în cazul populaţiei sale'.

'Voi fi necruţător în opoziţia mea faţă de eforturile ruse de a interveni în alegerile americane şi de a încălca suveranitatea Ucrainei şi a Georgiei', a asigurat diplomatul american.

Acestea sunt două dosare deosebit de sensibile la Washington, notează AFP.

Citește și: Olguța Vasilescu reacționează după ce Cozmin Gușă a intrat în PSD:’Nu mă simt confortabil’

Preşedintele Trump, care a promis înaintea alegerii sale o apropiere de Rusia lui Vladimir Putin, a pus adeseori sub semnul îndoielii concluziile propriilor sale servicii de informaţii care denunţau o ingerinţă rusă în scrutinul din 2016 şi care l-a adus la Casa Albă. Iar opoziţia democrată acuză guvernul republican că nu a făcut suficient pentru a evita repetarea acestui scenariu la alegerile prezidenţiale prevăzute într-un an.

Miliardarul republican ia în considerare să-l invite pe omologul său rus la viitorul summit G7 care va avea loc în iunie în SUA şi care ar putea redeveni apoi G8, în timp ce Rusia a fost exclusă din acest grup în 2014 din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea.

'Vă daţi seama cât de dificilă va fi munca dumneavoastră?', l-a întrebat senatorul democrat Bob Menendez pe John Sullivan. 'Avem un preşedinte care în declaraţiile sale publice spune lucruri diametral opuse poziţiilor pe care le veţi afişa', a avertizat el.

În acelaşi timp, viitorul ambasador a spus că un dialog de principiu cu Rusia este 'necesar' pentru securitatea naţională a SUA. El a promis să angajeze acest dialog pe probleme precum combaterea terorismului, controlul armelor, conflictele afgan şi sirian, precum şi denuclearizarea nord-coreeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.