Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul Europei şi tradiţia relaţiilor româno-cehe, abordate de Tăriceanu în vizita oficială de la Praga

bugetul.ro
Tariceanu

Rolul important al Republicii Cehe ca partener al României în Europa Centrală şi de Sud-Est, viitorul Europei şi tradiţia relaţiilor româno-cehe se numără printre temele abordate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul convorbirilor avute în vizita oficială pe care o efectuează în perioada 9-11 octombrie la Praga, la invitaţia omologului său, Milan Stech. Din delegaţia condusă de Tăriceanu mai fac parte senatorii Aurel Horea Soporan şi Ioan Cristina. Programul vizitei a inclus consultări cu omologul său ceh, Milan Stech, precum şi o întrevedere cu Jan Hamacek, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Cehiei.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis marţi Agerpres, în cadrul convorbirilor, Călin Popescu-Tăriceanu a evidenţiat tradiţia relaţiilor româno-cehe provenind din perioada interbelică a Micii Antante, fiind continuă şi consolidată în prezent de apartenenţa comună la NATO şi UE, şi a subliniat însemnătatea unei relaţii puternice între România şi Cehia într-o perioadă dificilă şi plină de provocări pentru UE. "În acest context, Tăriceanu şi-a exprimat satisfacţia pentru înfiinţarea Grupului de Prietenie Cehia - România - Republica Moldova, în cadrul Camerei Deputaţilor din Republica Cehă, acesta constituind un instrument important de diplomaţie parlamentară de susţinere a parcursului european a Republicii Moldova", se menţionează în comunicat.

Referindu-se la viitorul Europei, preşedintele Senatului a subliniat "importanţa existenţei unei Europe unite care să beneficieze de o piaţă unică solidă, de politici sustenabile privind coeziunea, dar şi migraţia şi azilul, de continuarea procesului de extindere a UE cu Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest, precum şi de consolidarea relaţiilor cu statele din vecinătatea estică". Tăriceanu a abordat şi temele aderării României la Spaţiul Schengen, ţara noastră menţinând în continuare acest obiectiv politic major, exprimând speranţa de a putea conta în continuare pe sprijinul Cehiei şi a prezentat elemente referitoare la candidatura României pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

În privinţa cooperării în materie de apărare şi securitate, a subliniat necesitatea menţinerii unei coordonări active - inclusiv la nivel parlamentar - având în vedere importanţa transmiterii unui mesaj unitar. În acest sens, primul Summit parlamentar al Formatului Bucureşti (B9) se va desfăşura la Bucureşti în prima parte a anului 2018, la iniţiativa comună a preşedinţilor Senatelor din Parlamentul României şi Parlamentul Poloniei, cu participarea preşedinţilor Parlamentelor statelor de pe flancul estic al NATO, din care face parte şi Cehia. Călin Popescu-Tăriceanu, a reiterat invitaţiile adresate preşedinţilor celor două Camere din parlamentul Cehiei de a participa la acest eveniment, se arată în comunicat.

De asemenea, Tăriceanu a subliniat importanţa pe care o acordă funcţionării la Praga a Institutului Cultural Român şi a rolului pe care această instituţie, aflată sub autoritatea Senatului României, îl are la promovarea culturii române în Cehia şi la consolidarea cooperării culturale şi artistice din cele două ţări. "ICR Praga a fost partener oficial la evenimente de prim rang din Cehia, cum ar fi Festivalul Internaţional de muzică Cesky Krumlov, care se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Republicii Cehe şi la a cărui ediţie din acest an a concertat, în deschidere, soprana Angela Gheorghiu; Festivalul internaţional de muzică clasică Trebonska Nocturna, care beneficiază de patronajul preşedintelui Senatului, Milan Stech, şi la al cărui eveniment de gală a concertat soprana Elena Moşuc; Festivalul internaţional de film de la Karlovy Vary", se menţionează în comunicat.

Preşedintele Senatului a avut şi o întrevedere, organizată de Biroul de Promovare Comercială şi Economică al Ambasadei României în Cehia, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri local, ocazie cu care a adresat oamenilor de afaceri cehi invitaţia de a considera România ca destinaţie favorită pentru a-şi consolida profilul investiţional, în contextul în care sectorul energetic românesc beneficiază de cca. 90% din totalul investiţiilor cehe. De asemenea, Republica Cehă, prin evoluţiile constant pozitive, se plasează în topul principalilor parteneri comerciali ai României, ca a 10-a destinaţie pentru exporturile româneşti, se adaugă în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.