Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orbán: Ungaria va depune eforturi pentru ca ţările membre să se afle printre câştigătorii schimbărilor economice mondiale

Viktor Orban

În timpul preşedinţiei sale în cadrul Grupului de la Visegrád (V4), Ungaria va depune eforturi pentru ca ţările membre să se afle printre câştigătorii schimbărilor economice mondiale, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Katowice, în Polonia.

La conferinţa de presă susţinută la finalul preşedinţiei poloneze a Grupului de la Visegrád (Republica Cehă, Polonia, Ungaria şi Slovacia), Viktor Orbán a subliniat că obiectivul preşedinţiei maghiare este relansarea economică rapidă a celor patru ţări, lucru pentru care este nevoie de investiţii, iar pentru a avea investiţii este nevoie de impozite mici, motiv pentru care statele V4 nu sprijină iniţiativele internaţionale care vor conduce la creşteri ale impozitelor. Infrastructura este, de asemenea, importantă; lucrurile sunt rămase în urmă în special pe axa Nord-Sud, a adăugat prim-ministrul.

Şeful guvernului de la Budapesta a spus că un alt obiectiv important este securitatea, care este strâns legată de migraţie. Statele V4 nu susţin distribuirea obligatorie a migranţilor, iar în situaţia sanitară actuală migraţia reprezintă un risc deosebit de mare, a arătat Orbán.

Premierul Ungariei a specificat că statele V4 doresc accelerarea integrării europene a ţărilor din Balcanii de Vest, informează hirado.hu.

Viktor Orbán a subliniat că este nevoie de o relansare intelectuală, de aceea, statele V4 vor participa atât separat, cât şi împreună la dezbaterea privind viitorul UE.

În opinia sa, preşedinţia ungară a V4 va fi una interesantă şi şi-a exprimat speranţa că va fi una reuşită.

Viktor Orbán a felicitat Polonia pentru performanţele sale din ultimul an, subliniind faptul că ţara s-a aflat la preşedinţia V4 în cel mai dificil an din ultimele decenii. Cu toate acestea, cooperarea dintre cele patru ţări a rămas în picioare, nimeni nu a rămas singur atunci când a avut probleme, a spus Orbán. Premierul ungar a vorbit şi despre faptul că lumea s-a schimbat după epidemia de coronavirus, că status quo-ul economiei mondiale şi al politicii mondiale a fost redesenat. În Asia a fost creată cea mai mare zonă

de liber schimb comercial şi a avut loc şi Brexitul. Este important să avem în continuare o relaţie bună cu Marea Britanie, a spus politicianul.

Premierul Ungariei a mai spus că lucruri importante au avut loc şi în interiorul V4. Dacă cele patru ţări ar fi o singură entitate, ar reprezenta a 17-a cea mai mare economie a lumii, cu o creştere de două ori mai mare decât cea a UE, datoria sa publică reprezintă numai 4% din totalul datoriei publice a UE, iar după Germania, Ungaria este ţara din UE în care lucrează cei mai mulţi oameni, a enumerat premierul. Este vorba despre ţări harnice, în care oamenii vor să lucreze, a adăugat el.

Întrebat de presă, Viktor Orbán a explicat că cel mai important lucru este depăşirea întârzierii în ceea ce priveşte

infrastructura. În timpul Războiului Rece conexiunile au fost construite pe axa Est-Vest, pe acestea le avem şi astăzi, dar din punctul de vedere al V4, construcţia conexiunilor Nord-Sud ar fi, de asemenea, foarte importantă. Totul depinde de cât de multe resurse financiare ale UE pot fi utilizate pentru realizarea acestor investiţii, a adăugat Orbán.

Premierul a mai spus: în opinia sa, este important faptul că Europa Centrală are pondere economică semnificativă în cadrul UE, astfel că “nu se poate vorbi cu noi aşa cum s-a întâmplat să ni se vorbească în ultima vreme”. În economia europeană Europa Centrală are o pondere economică în urma căreia merită respect, a declarat Orbán.

Premierul Ungariei a subliniat că nu vor accepta ca un alt stat membru al UE să spună cum să fie educaţi copiii maghiari, ca o ţară din Europa Centrală să fie forţată să plece capul. Acest lucru trebuie să înceteze; ţările din Europa Centrală sunt state membre cu drepturi depline, care au avut o contribuţie serioasă în cadrul UE, care îşi aduc aportul ca Uniunea să poată ţină pasul cu alte regiuni, astfel că se aşteaptă să fie respectate, a subliniat prim-ministrul Ungariei.

Ungaria va prelua preşedinţia V4 la 1 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.