Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban continuă să facă jocul lui Erdogan: Ungaria ar putea amâna din nou ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

rollingstone.com
Viktor Orban

Un consilier al premierului ungar, Viktor Orbán, a semnalat sâmbătă o posibilă nouă amânare a ratificării de către Budapesta a aderării Finlandei și Suediei la NATO, afirmând că votul ar putea avea loc abia în a doua jumătate a lunii martie, relatează Reuters, potrivit Rador.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la Aliana Nord-Atlantică, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, însă toți cei 30 de membri NATO trebuie să susțină cererile, iar Suedia s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei pentru că adăpostește ceea ce Ankara consideră a fi membri ai unor grupări teroriste. În condițiile în care procesul de ratificare al Ungariei este blocat în parlament din luna iulie, premierul Viktor Orbán și-a exprimat vineri pentru prima dată poziţia cu privire la aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Printre alte critici, el a acuzat ambele țări că răspândesc "minciuni sfruntate" despre sănătatea democrației și a statului de drept în Ungaria. Naționalistul Viktor Orbán a declarat că este nevoie de mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte ca legislatorii să voteze asupra ofertelor de aderare, pe care vor începe să le dezbată miercuri, săptămâna viitoare.

O agendă legislativă publicată pe site-ul Parlamentului de la Budapesta în această săptămână a arătat că un vot final asupra ofertelor NATO ar putea avea loc în săptămâna 6-13 martie. Cu toate acestea, sâmbătă, consilierul lui Orbán, Gergely Gulyás, a declarat că ar putea fi nevoie de mai mult timp. "Parlamentul va pune acest lucru pe ordinea de zi luni și va începe dezbaterea legislației săptămâna viitoare. Pe baza procedurii ungare, adoptarea legislației durează aproximativ patru săptămâni, așa că rezultă că parlamentul poate avea un vot pe această temă cândva în a doua jumătate a lunii martie, în săptămâna 21-28 martie", a mai spus Gergely Gulyás.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.