Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban rămâne băiatul rău al Europei - Ungaria amenință cu veto într-o chestiune cheie la summit-ul din decembrie

capx.co
Viktor Orban

Șeful guvernului de la Budapesta nu dă semne că ar vrea să ajungă la o înțelegere cu UE. Viktor Orban amenință că își va folosi dreptul de veto la summitul Uniunii Europene din decembrie pentru a bloca ajutorul acordat Ucrainei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit, luni, la Budapesta, cu premierul Viktor Orban în încercarea de a calma tensiunile, în contextul în care șeful guvernului maghiar amenință să blocheze decizii cheie privind Ucraina, relevă AFP, potrivit Mediafax.

Orban, singurul lider din UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul, amenință că își va folosi dreptul de veto la summitul UE din decembrie pentru a bloca ajutorul acordat Ucrainei și pentru a opri încercarea stopa încercarea autorităților de la Kiev de a adera la blocul comunitar. Orban e în conflict cu Bruxelles-ul în legătură cu o serie întreagă de probleme, de la migrație, reformă judiciară și drepturile LGBTQ până la Ucraina, arată sursa citată.

Ultima lui mișcare contra UE este o campanie publicitară eurosceptică agresivă, cu afișe care o vizează pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În timp ce unii analiști descriu mișcarea lui Orban privind Ucraina drept un simplu șantaj pentru a debloca miliarde de euro din fondurile UE înghețate, alții susțin că acesta încearcă să mobilizeze alegătorii împotriva "birocraților de la Bruxelles" înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Săptămâna trecută, UE a autorizat un avans de 900 de milioane de euro pentru Ungaria din fondul său de redresare privind pandemia. Însă acordarea celei mai mari părți a sumei pe care trebuia să o primească Budapesta a fost blocată până când autoritățile ungare vor îndeplini mai multe condiții privind statul de drept pe care UE susține că le-a încălcat.

Orban le-a spus susținătorilor săi, la începutul acestei luni, că Ungaria se opune politicilor UE "cu toată puterea", susținând că acestea vor duce Europa "la ruină".

"Pe măsură ce se apropie campania electorală, guvernul vrea să prezinte la Bruxelles problemele pe care intenționează să le schimbe", a declarat politologul Daniel Deak, de la Institutul Secolul 21, pro Orban. Dar Bulcsu Hunyadi, de la think-tank-ul Political Capital, a declarat că Orban are nevoie de aceste "bătălii simbolice împotriva dușmanilor externi" pentru "a-și menține baza mobilizată în mod constant".

Orban și-a înăsprit recent și poziția față de comunitatea LGBTQ. Înaintea ultimelor alegeri europene din 2019, Orban a lansat o campanie similară împotriva predecesorului lui von der Leyen, Jean-Claude Juncker.

Șeful guvernului de la Budapesta i-a prezentat în mod continuu pe liderii UE drept marionete ale miliardarului evreu George Soros - și acum ale fiului său Alex -, datorită sprijinului acordat de aceștia ONG-urilor pentru drepturile omului.

"Aceasta este o tactică veche, care vizează crearea unei amenințări vagi și imaginare pentru a distrage atenția alegătorilor de la problemele reale, cum ar fi calitatea educației publice sau a sistemului de sănătate", a declarat o purtătoare de cuvânt a Open Society Foundations, a lui Soros.

Von der Leyen, între timp, este "complet imperturbabilă" de afișele care o vizează în Ungaria, potrivit Comisiei Europene.

"Am învățat să trăim cu Orban lătrând", cu "urletele sale în microfon" înainte de a-și schimba atitudinea în camera Consiliului UE, a declarat un diplomat european. "Provocarea este să întindem mâna și să nu escaladăm și mai mult într-un moment foarte critic al negocierilor pe teme care necesită unanimitate", a adăugat diplomatul.

Revenind la Bulcsu Hunyadi, acesta a arătat însă că UE face o greșeală dacă nu este dură cu Orban. "Orban este un tactician excelent, care nu are de ales decât să se plieze deocamdată pe regulile UE, pentru că este mai degrabă izolat, în timp ce joacă un joc periculos", a susținut el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.