Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban știe cine va fi viitorul președinte al SUA: 'Calculele mele sunt OK. El va câştiga'

Viktor Orban Facebook
Viktor Orban și Donald Trump

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a declarat vineri că este convins că Donald Trump va câştiga un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale ale SUA din noiembrie şi că nu şi-a făcut planuri pentru un alt rezultat, relatează Reuters.

"Singurul motiv pentru care sunt aici după ce am petrecut peste 30 de ani în politică este că mereu am încredere în planul meu A", a declarat liderul naţionalist ungar într-un interviu acordat Reuters la Bruxelles, întrebat despre viitorul vot din SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Sondajul care aruncă-n aer alegerile pentru Primăria Capitalei! Gabriela Firea îl spulberă pe Nicușor Dan! USR, peste PNL!

"Avem o relaţie excepţional de bună cu Trump", a spus Orban. Dacă Joe Biden va câştiga alegerile "probabil nivelul de deschidere, şi bunătate, şi ajutor reciproc va fi mai scăzut", a precizat şeful guvernului ungar. "Dar calculele mele sunt OK. El (Donald Trump - n.r.) va câştiga", a adăugat el.

Orban şi-a exprimat în această săptămână sprijinul pentru candidatura lui Trump, afirmând că rivalii democraţi au impus lumii un "imperialism moral" pe care liderii iliberali ca el îl resping.

Citește și: Video Romică Țociu și Cornel Palade o umilesc pe Clotilde Armand: Domne, n-o ajută fața, dar e talentată rău

Orban este un lider naţionalist care a intrat de mai multe ori în conflict cu UE din cauza campaniilor anti-imigraţie şi a deciziilor de a creşte controlul statului asupra sistemului judiciar, ONG-urilor, media şi instituţiilor academice.

El a avut o ciocnire şi cu administraţia fostului preşedinte Barack Obama, un democrat, pe fondul criticilor americane privind erodarea valorilor democratice în timpul guvernării sale.

Citește și: Rareș Bogdan: A venit vremea schimbării. Valul de Dreapta, condus de PNL, va mătura PSD

Întrebat ce impact va avea victoria lui Trump asupra UE, Orban a declarat că pentru cei care percep blocul comunitar drept o construcţie în jurul instituţiilor sale va fi o lovitură.

"Dacă înţelegi că Uniunea Europeană este o putere centralizată, ale cărei inimă şi spirit sunt reprezentate de instituţii, Trump nu este cea mai bună opţiune", a spus el.

Citește și: Ieșire dură a lui Marcel Ciolacu: Peneliștii și-au bătut joc de oameni

"Dar dacă crezi că Uniunea Europeană nu este altceva decât o comunitate de state membre, Trump este OK, este de departe cel mai bun", a adăugat Orban.

El a mai afimat că dacă Trump va câştiga alegerile, UE va trebui să-şi normalizeze relaţia comercială cu SUA şi, de asemenea, să aibă mai multă claritate în privinţa prezenţei pe termen lung a trupelor americane pe continentul european.

Citește și: EXCLUSIV Nicușor Dan, pe felie cu ‘Garda Veche’ a lui Ion Iliescu! A comandat 500.000 de broșuri de la firma unui fost deputat PDSR

"UE are un uriaş surplus comercial cu SUA. Preşedintele SUA ridică mereu chestiunea că ar vrea să scadă acest deficit schimbând reglementările", a spus el.

Orban a salutat propunerea Poloniei de a găzdui trupe SUA transferate din Germania, dar a precizat că acestea nu sunt necesare în Ungaria, care nu se confruntă cu o ameninţare directă din partea Rusiei.

Citește și: După moartea lui Emi Pian, clanul Duduianu este dinamitat! Fiul ‘Împăratului’ a fost reținut

De asemenea, el a spus că ţara sa va ajunge să respecte cerinţa NATO, susţinută puternic de Trump, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Întrebat cât va dura implementarea acestui obiectiv, Trump a răspuns: "Nu mai mult de cinci ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.