DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vila din Târgu Mureş a familiei nobiliare Potoczky, estimată la peste 2 milioane de euro, a fost scoasă la vânzare

agerpres.ro
palatul culturii targu mures

Vila din din Târgu Mureş a familiei nobiliare Potoczky, estimată la peste 2 milioane de euro, este scoasă la vânzare prin Artmark Historical Estate.

Vila cu 21 de camere şi 9 băi a fost finalizată în 1912 şi dispune de un teren de 1.200 de metri pătraţi, potrivit News.ro.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

Situată în centrul oraşului Târgu Mureş, Vila Potoczky datează de la începutul secolului XX, când Peter Potoczky s-a ocupat de extinderea şi modernizarea casei la forma de astăzi.

Familia nobiliară Potoczky, cu un rol important în istoria Poloniei, începând din secolul XV acest nume fiind unul des întâlnit printre importanţi conducători militari sau politicieni de prim rang ai ţării. Între castelele şi palatele construite de membrii familiei se numără cele din Jablonna, Krzeszowice, Lemberc, Ursynow şi cel din centrul oraşului Varşovia. După răscoala din 1830, în Polonia aflată sub comandă rusească s-a dat sentinţa pentru condamnarea la moarte sau pentru confiscarea bunurilor a 286 de nobili. Acesta a fost momentul când o mare parte a familiei Potoczky a reuşit să părăsească ţara şi sa se stabilească în Franţa şi în Transilvania.

În restaurarea şi modernizarea casei Potoczky un important rol l-a avut Radó Sándor, în timp ce ornamentele florale de pe faţada clădirii sunt opera arhitectului Sándi Gyula.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

Clădirea are formă de L, cu o faţadă masivă la strada principală şi o curte interioară, având patru niveluri: subsol, parter, etaj şi mansardă.

Faţada clădirii este marcată de un pavilion central proeminent, care îi conferă greutate şi echilibru, dar scoate în evidenţă şi ornamentaţia cu pronunţat caracter Art Nouveau.

La mijlocul secolului XX, casa a fost naţionalizată şi au fost dezvoltate 17 locuinţe sociale. Descendenţii familiei Potoczky au recuperat clădirea în anii 1990, după câţiva ani de litigii şi au demarat o renovare majoră a întregii clădiri în 2007, care a fost finalizată în vara anului 2012. Actualii proprietari s-au ocupat de consolidarea şi renovarea integrală a clădirii, care se află astăzi într-o stare foarte bună.

Citește și: România luată în vizor: ‘Țara unde spitalele sunt la fel de înficoșătoare precum coronavirusul’ .

Clădirea poate fi folosită ca hotel, clădire de birouri, spaţiu comercial, sediu de firmă, clinică medicală sau pentru locuit (apartamente).

Tot în judeţul Mureş, în Sighişoara, este scoasă la vânzare Casa cu cerdac, cu un preţ de pornire de 330.000 de euro.

Finalizată în 1900, casa are 11 camere şi 9 băi şi dispune de un teren de 950 de metri pătraţi.

Aflată la aproximativ 700 m de Cetatea Medievală, Casa cu Cerdac a fost complet renovată şi transformată în pensiune în anul 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.