Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape distrusă cât a fost administrată de RAPPS, Vila Șipot este reconstruită Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și va reintra în circuitul turistic

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a demarat în luna noiembrie 2022 lucrările de consolidare a imobilulului – monument istoric Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul uneia dintre clădirile-simbol ale României: Castelul Peleș.

Este cel mai important demers de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural și natural al Domeniului Regal Sinaia din ultimii 60 de ani. După încheierea lucrărilor, clădirea – monument va fi readusă în circuitul cultural și turistic al României.

Procesul de restaurare a fost demarat la jumătatea anului 2022, iar inițiatorii proiectului sunt încrezători că vor reuși finalizarea acestuia până la sfârșitul anului 2023.

Vila Șipot, cunoscută și drept „Casa Arhitecților”, a fost atelierul de lucru și locuința arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităților de proiectare a extinderilor și amenajării Castelului Peleș, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleș și constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelișor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Vila Șipot – Casa Arhitecților a revenit în posesia Regelui Mihai în anul 2011, după o lungă perioadă de exploatare de către RA APPS, care o utilizase în regim de vilă turistică, fără a face însă investiții majore în restaurarea și întreținerea acesteia. În perioada înstrăinării Vilei din patrimoniul regal, mobilierul original a fost înlocuit cu unul specific anilor 70-80, în contradicție cu identitatea arhitecturală a imobilului, iar interioarele s-au degradat în urma renovărilor neprofesioniste, a lipsei sistemelor de încălzire, a izolațiilor deficitare și a infiltrațiilor severe din acoperiș. În timp, vila a ajuns într-o situație de pre-colaps și nu a mai putut fi deschisă publicului.

Din luna noiembrie, însă, grație susținătorilor APRP, am reușit să demarăm procesul de renaștere al acestei spendide construcții.

Cu autorizarea Ministerului Culturii, lucrările demarate în acest an vizează înlocuirea instalațiilor sanitare termice și electrice, refacerea terasei care acoperă spațiul ce va fi destinat Galeriei Arhitecților Peleșului, precum și lucrările de consolidare recent începute.

Pentru anul 2023 sunt prevăzute lucrări de restaurare a fațadelor exterioare ale Vilei Șipot, precum și restaurarea vitraliilor originale (care reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române).

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative s.a.

„Încă din anul 2019 am lansat un amplu program de revigorare a Domeniului Regal Peleș, cuprinzând edificii simbolice, patrimoniul natural dar și comunitatea din Sinaia, program care are, deja, reverberații la nivel național. Acest vast program de restaurare a monumentelor regalității ne oferă șansa ca, împreună parteneri inspirați de aceleași valori și de pasiunea pentru arhitectură, cultură și istorie, să scriem următorul capitol al dezvoltării României” declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Toate lucrările sunt executate de specialiști autorizați de Ministerul Culturii pentru monumente istorice.

Din echipa de specialiști coordonatori ai proiectui fac parte Ing. Mihai Biriș – proiectant Rezistență, Arh. Smaranda Baciu – Proiectant General, Arh. Matei Badea – Proiectant, Ing. Marilena Mălai – Diriginte șantier, ing. constructor Cătălin Bianga, dar și specialiști din cadrul UAU „Ion Mincu”, USAMV București și UTCB.

Restaurarea Vilei Șipot se realizează exclusiv prin finanțări obținute în urma unei campanii naționale de fundraising, derulată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș. Numeroase companii dar și donatori individuali s-au alăturat deja demersurilor de restaurare a Vilei Șipot, sponsorul principal fiind CEC Bank.

Valoarea totală a investițiilor necesare pentru readucerea monumentului la starea de strălucire inițială, așa cum a fost proiectat de arhitecții vremii, se ridică la peste o jumătate de million de euro, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru finalul anului 2023.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a salva și valorifica potențialul domeniului Peleș, ca element – cheie al culturii, turismului și identității României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern și internațional, cultura și valorile istorice ale României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.