Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin banii de la Uniunea Europeană. Chișinăul va primi 40 de milioane de euro pentru a spori securitatea națională

Ministerul Apărării al Republicii Moldova
soldati moldova armata moldoveana moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi două măsuri de asistență, în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei, pentru a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul de apărare al ambelor țări.

Pentru Republica Moldova asistența este de 40 de milioane de euro, pe o perioadă de 36 de luni, transmite ipn.md.

Într-un comunicat de presă al Consiliului UE se menționează că banii sunt destinați pentru a finanța echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar. Echipamentele aprobate țin de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

Potrivit lui Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, prin noile ajutoare UE continuă să sprijine modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de apărare georgiene. „Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF), care subliniază în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a spus oficialul UE.

Potrivit comunicatului, pe baza sprijinului acordat anterior în cadrul EPF, cele mai recente măsuri de asistență vor contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a Forțelor de Apărare georgiene și vor accelera conformitatea acestora cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și al situațiilor de urgență. Măsurile vizează, de asemenea, consolidarea capacităților moldovenești și georgiene în ceea ce privește participarea acestora la misiuni și operațiuni militare ale UE în țări terțe.

Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență de 40 de milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.