Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin vremuri grele în Rusia lui Vladimir Putin: Fitch estimează o inflație de 18% în 2022 și o scădere a PIB-ului cu 8%

economie deficit declin

Volumul economiei ruse în 2022 ar putea scădea cu 8% pe fondul sancțiunilor financiare și economice internaționale coordonate care au lovit sistemul bancar și comerțul, prezice agenția de rating Fitch Ratings. Totodată, prognoza pentru anul în curs este caracterizată de un grad extrem de incertitudine, iar scăderea reală a PIB va depinde de durata războiului în Ucraina  și de durata sancțiunilor, notează agenția.

„Scăderea preconizată este comparabilă cu cea din timpul crizei din 1998 și din timpul crizei financiare globale”, a spus Fitch într-un comunicat de presă. În același timp, șocurile legate de sancțiuni par mai mari și vor dura mai mult, dar prețurile ridicate ale petrolului, cheltuielile din complexul militar-industrial și un excedent de cont curent înainte de începerea războiului pot oferi un anumit sprijin economiei țării, cred analiștii agenției.

În 2023, Fitch prezice o scădere a PIB-ului Rusiei cu 0,2%.

Inflația de consum în Rusia este de așteptat să ajungă la 18% până la sfârșitul acestui an și să ajungă la 15% până la sfârșitul lui 2023.

Rubla a scăzut față de dolar de la sfârșitul lunii februarie, la aproximativ 105 ruble pentru dolar, de la 77 de ruble pentru dolar, ceea ce a declanșat deja o accelerare bruscă a inflației, arată datele săptămânale. Până la sfârșitul acestui an, inflația de consum în Rusia este de așteptat să atingă 18%, iar până la sfârșitul anului 2023, cifra ar putea scădea la 15%, prezice agenția.

Cursul de schimb al dolarului la sfârșitul anului 2022 va fi de 135 de ruble , la sfârșitul anului 2023 - 130 de ruble, conform ultimei estimări a lui Fitch.

„Înghețarea unei părți semnificative a rezervelor de aur și de schimb valutar ale Băncii Centrale a Federației Ruse, care a ajuns la 640 de miliarde de dolari, nu face posibilă utilizarea acestor active pentru a stabiliza cursul de schimb al rublei și pentru a îndeplini obligațiile externe”, se spune în comunicatul de presă.

Cheltuielile consumatorilor în acest an vor scădea cu 10,2%, iar în 2023 vor scădea cu 2,6%, se așteaptă agenția.

Banca Centrală a Rusiei a reacționat la evenimentele actuale cu o creștere bruscă a ratei cheie, care se situează acum la 20%. Potrivit analiștilor Fitch, există posibilitatea unor noi creșteri ale ratelor, până la 25% până la sfârșitul anului. După aceea, va urma o oarecare relaxare, iar rata va scădea la 18% până la sfârșitul anului 2023.

"Ne așteptăm la o înăsprire bruscă a condițiilor financiare, pe măsură ce băncile se luptă să facă față presiunii uriașe a sancțiunilor. Investițiile străine vor scădea pe măsură ce mai multe companii internaționale din Rusia reduc activitatea. Se așteaptă ca incertitudinea crescută să afecteze puternic investițiile interne. Situația va fi exacerbată de măsuri luate de autoritățile ruse pentru a interzice exportul anumitor produse, în timp ce economiile occidentale impun și interdicții asupra importului anumitor bunuri, iar această combinație ar putea duce la o scădere a comerțului”, a spus Fitch într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.