Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine coșmarul penalilor

146675 2 dosare penale

România are termen până la finalul anului 2016 să adopte Directiva Europeană privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, iar acest text va fi inclus automat în Codul Penal. Este vorba despre o confiscare extinsa a averilor.

"(..) transpunerea acelui text din Directiva extinsă va duce la o confiscare extinsă, la confiscarea întregii averi nejustificate a unei persoane care comite infracţiuni şi nu-şi justifică legal averea în raport cu venitul. Se aplică pentru toţi cei care vor fi în curs de judecată, pentru cei care vor fi condamnaţi sau în curs de anchetă, pe baza unei hotărâri judecătoreşti', a declarat europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European în cazul Directivei confiscării extinse a averilor.

'Categoric va da roade. Judecătorul va dispune nu numai confiscarea sumei, să zicem, de 1 milion de euro cu care l-a prins pe X comiţând o faptă penală - o spălare de bani, un schimb de terenuri, un abuz în serviciu de 1 milion de euro - ci toate cele 100 de milioane de euro pe care nu le poate justifica legal. Aceasta va fi o hotărâre judecătorească, apoi trebuie să avem grijă să fie executată, pentru că la noi problema este că ANAF nu execută şi, după câte am văzut, Senatul a respins acel proiect privind Centrul de Recuperare şi de Confiscare. Deci vor exista hotărâri judecătoreşti de confiscare a unor sume mult, mult mai mari, tocmai pentru că acum unii preferă să meargă la închisoare câţiva ani şi să rămână cu averile. Nu, cel mai important este să le luăm banii şi asta se întâmplă în Marea Britanie unde, uneori, nici nu sunt procese penale, chiar pentru infracţiuni, sunt procese civile şi se confiscă toată averea', a mai spus Macovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.