Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine criza energetică! Australia le cere locuitorilor să stingă lumina, deși trei sferturi din energia electrică a țării este generată cu ajutorul cărbunelui

ELECTRICITATE

Ministrul australian al energiei a îndemnat gospodăriile din New South Wales - un stat care include cel mai mare oraș al țării, Sydney - să stingă luminile, pe fondul crize energetice, relatează BBC.

Ministrul Chris Bowen spune că oamenii nu ar trebui să folosească electricitatea timp de două ore în fiecare seară dacă "au de ales". El a adăugat că este "încrezător" că vor putea fi evitate pene de curent.

Aceasta vine după ce principala piață angro de electricitate din Australia a fost suspendată din cauza creșterii prețurilor, scrie mediafax.ro.

Bowen le-a cerut oamenilor care locuiesc în New South Wales să economisească cât mai multă energie electrică posibil. "Dacă aveți posibilitatea de a alege când să porniți anumite aparate, nu le porniți de la 6 la 8 seara", a spus el în timpul unei conferințe de presă televizate la Canberra.

Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune și gaz natural lichefiat din lume, dar se luptă cu o criză de energie electrică începând de luna trecută. Trei sferturi din energia electrică a țării este încă generată cu ajutorul cărbunelui. De mult timp, Australia este acuzată că nu face suficient pentru a-și reduce emisiile prin investiții în surse regenerabile de energie.

În ultimele săptămâni, Australia a resimțit impactul întreruperilor în aprovizionarea cu cărbune și al creșterii prețurilor globale la energie.

Inundațiile de la începutul acestui an au afectat unele mine de cărbune din New South Wales și Queensland, în timp ce problemele tehnice au redus producția la două mine care alimentează cea mai mare centrală pe cărbune din New South Wales.

Aproximativ un sfert din capacitatea de generare a energiei electrice pe bază de cărbune a Australiei este în prezent scoasă din funcțiune din cauza unor întreruperi neașteptate și a unor lucrări de întreținere programate.

Unii producători de electricitate și-au văzut costurile crescând vertiginos, deoarece prețurile globale la cărbune și gaze au crescut din cauza sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Între timp, cererea de energie a crescut pe fondul unui val de frig și al deschiderii economiei Australiei după ce restricțiile Covid-19 au fost relaxate.

Toate acestea au contribuit la creșterea prețurilor la energie pe piața angro, care au depășit plafonul de 300 de dolari australieni (210 dolari) pe megawatt/oră stabilit de autoritatea de reglementare a pieței, Australian Energy Market Operator (AEMO).

Plafonul a fost sub costul de producție pentru mai mulți producători, care au decis să rețină capacitatea.

Miercuri, AEMO a luat măsura fără precedent de a suspenda piața și a declarat că va stabili prețurile direct și va compensa producătorii pentru deficitul de energie.

De asemenea, le-a cerut consumatorilor din New South Wales să își "reducă temporar consumul de energie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.