Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine leacul anti-COVID-19: Zece vaccinuri ar putea fi disponibile în câteva luni

Linkdin
vaccin covid

Până la mijlocul anului următor ar putea fi disponibile zece vaccinuri anti-COVID-19, dacă acestea vor obţine aprobarea autorităţilor de reglementare, însă investitorii companiilor farmaceutice au nevoie de protecţia licenţelor, a declarat vineri directorul unei asociaţii care reprezintă industria farmaceutică mondială, transmite Reuters.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi BioNtech, precum şi de Moderna şi AstraZeneca au demonstrat rezultate promiţătoare în testele clinice, însă nu se pune problema de "a o lua pe scurtătură", a spus Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

"Până acum au fost lansate trei vaccinuri şi toate trei au fost un succes. Mă aştept că vom avea ceva similar de la Johnson & Johnson. Mă aşteaptă să vedem rezultate pozitive similare de la Novavax şi multe alte firme Sanofi Pasteur, GSK şi Merck", a spus Thomas Cueni. Acesta a subliniat că marile companii farmaceutice şi firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare şi dezvoltare precum şi în creşterea capacităţii de producţie în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piaţă doze de vaccinuri. În consecinţă, ar fi o greşeală să fie eliminată protecţia de care beneficiază licenţele şi să se încerce producţia unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat şi proceduri de calitate a controlului.

"Sperăm că până la vară vom avea, probabil, 10 vaccinuri care îşi vor fi dovedit valoarea. Însă toate trebuie să fie supuse unor analize ştiinţifice riguroase din partea organismelor de reglementare", a apreciat Thomas Cueni.

India şi Africa de Sud au propus în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului să fie ridicate temporar prevederile privind protecţia acordată produselor patentate în perioada pandemiei. SUA, Europa, Elveţia şi alte ţări au respins această propunere.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Întrebat despre această propunere, Cueni a răspuns: "Pentru mine punerea sub semnul întrebării a aspectelor ce ţin de proprietatea intelectuală este în primul rând o chestiune ce ţine de politică, dar este vorba de o politică ce nu este de ajutor pentru că trimite un semnal foarte negativ cu privire la nerespectarea unui sistem care ne-a permis să reacţionăm atât de rapid şi atât de responsabil". Cueni a mai spus că uzinele care produc medicamente au în mod frecvent 50 de persoane care sunt responsabile de controlul calităţii care fac sute de verificări în timpul producţiei, punând accentul pe faptul că producătorii de medicamente nu vor profita de pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.