Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine o nouă criză economică şi suntem nepregătiţi

revista presei

Ziarul Financiar:

Asistăm de câteva săptămâni la un asediu mediatic referitor la Grecia şi Grexit, Codul Fiscal, China, Rusia, etc şi vedem ascensiunea unei noi clase de eroi – eroii negativi. Este vorba despre bancheri, birocraţi, universitari, etc ce participă la înalte întâlniri la Davos, Paris, Londra, Berlin sau alte locuri asemănătoare. Toţi au prea multă putere şi prea puţine răspunderi, creând sistemul după bunul plac, urmând ca cetăţenii să plătească preţul. Este un mare semnal de alarmă acest fapt în care atât de multe persoane din poziţii de decizie ajung să exercite un control atât de mare, fără a se expune personal...Dacă ne uităm în urmă (ultimii 35 de ani) putem observa că la cel mult zece ani avem de a face cu o criză economică. De exemplu, în 1987 a fost marcată de cădere burselor din întreaga lume, în 1997 a fost criza financiară asiatică, în anii 2000 criza dotcom-ului, iar în 2008 criza financiară  începută cu falimentul Lehman Brothers. De fiecare dată când o criză apare se porneşte o întreagă maşinărie de politici şi acţiuni, toate artificiale, în care beneficiile sunt mici şi vizibile, în timp ce efectele secundare sunt potenţial grave şi invizibile. Aşa se face că o intervenţie duce la consecinţe neprevăzute, urmate de scuze al aspectului „neprevăzut” al consecinţelor, apoi se continuă cu o altă intervenţie pentru a corecta acele efecte secundare, ce duce la o altă serie de evenimente neprevăzute, fiecare mai mare şi mai complexă decât precedenta... Ţinând cont de faptul că SUA a revizuit negativ creşterea economică din perioada 2011 – 2014 de la 2,3% la 2% iar aterizarea forţată a economiei chineze pare să nu se fi oprit încă, nu putem observa decât faptul că ne îndreptăm către o stagnare a creşterii economiei mondiale. Criza din 2008 a fost prevăzută cu cel puţin trei ani înainte să izbucnească, atât de economişti câştigători ai premiului Nobel precum Joseph Stiglitz, cât şi de unii analişti economici ai Fondului Monetar Internaţional care au atras atenţia, dar nu au fost luaţi în considerare. Istoria secolului XX este una marcată de multe crize economice şi, aşa cum am învăţat, acestea devin din ce în ce mai costisitoare şi mai periculoase. Devenim din ce în ce mai obişnuiţi cu crizele şi fiecare dintre acestea ne fac să ne fie teamă din ce în ce mai puţin până când lovesc din nou, dar cu o intensitate şi o complexitate mai mare.

Evenimentul Zilei:

Cazul Rarinca” pare să devină, pe zi ce trece, ghioaga cu care unii vor să spargă carul cu oale penale din curtea DNA. Se vehiculează prea multe neadevăruri în spațiul public, menite să influențeze societatea, ca să nu fie sesizat faptul că există interesul ca Justiția și DNA să fie denigrate... Nimeni nu poate accepta ca un om să fie acuzat pe nedrept, dosarul penal să nu conțină probe zdrobitor de clare, iar cel acuzat să stea în arest luni în șir, pentru ca, în final, să primească o decizie de achitare din partea judecătorilor. E corect, însă, să lași ca întreg lanțul procedural să fie parcurs pentru a vedea dacă una din verigile Justiției a greșit. Manipulările sau „nevinovatele” dezinformări din slabă documentare sau din neștiință nu înseamnă nici ca justitia noastră e controlată politic, nici că procurorii și judecătorii comit abuzuri, iar în pușcării zac numai nevinovați cu etichete de corupți.Evident, pot fi și erori sau exces de zel în unele spețe, pe care trebuie să le amendăm argumentat, dar e o greșeală enormă să încercăm să acoperim cu vălul rușinii întreaga Justiție.Iar „Cazul Mariana Rarinca”, cu viciile și complexitatea lui, dovedește că asta se încearcă.

Digi24:

Marile puteri cheltuiesc miliarde să se înarmeze. Iar una dintre marile bătălii pentru care se pregătesc e cea din văzduh. După 15 ani de muncă şi teste nesfârşite, F-35, noul avion al armatei americane, este gata să iasă în lume. Anunţul tocmai a fost făcut. Programul prin care a fost dezvoltat F-35 este cel mai scump din istorie. A costat 400 de miliarde de dolari! Oficialii din armata americană spun că avionul este cea mai sofisticată armă de război a vremurilor noastre. „Va transforma felul în care luptăm şi câştigăm”, a spus generalul Joseph Dunford, proaspăt confirmat de Senatul SUA pentru funcţia de şef al Statului Major General. Peste 100 de astfel de avioane F-35 sunt acum în teste de zbor. Au fost construite pentru a face lucruri uimitoare. Pot decola şi ateriza pe verticală. Au o viteză maximă de 1.930 kilometri/oră. Pot urca la o altitudine de peste 15.000 de metri, iar combustibul din rezervoarele interne suportă şi un zboruri pe distanţe de 2.200 de kilometri. Designul special şi materialele de ultimă generaţie folosite îi permit avionului F-35 să rămână nedetectat de radarele care puteau depista avioane americane mai vechi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.