Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine valul recesiunii mondiale: ONU avertizează că ridicarea dobânzilor de referință, menită să combată inflația, are un efect secundar catastrofal

kafkadesk.org
recesiune faliment

O agenție a Organizației Națiunilor Unite a avertizat luni asupra riscului unei recesiuni mondiale provocate de politica monetară, care ar avea consecințe deosebit de grave pentru țările în curs de dezvoltare, și a cerut o nouă strategie, transmite Reuters.

"O înăsprire monetară excesivă ar putea inaugura o perioadă de stagnare și instabilitate economică" pentru unele țări, a afirmat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-o declarație publicată împreună cu raportul său anual.

"Orice convingere că acestea (băncile centrale) vor putea să reducă prețurile bazându-se pe rate ale dobânzii mai mari fără a genera o recesiune este, sugerează raportul, un pariu imprudent", a spus acesta.

Raportul a afirmat că ratele mai mari ale dobânzilor, inclusiv creșterile operate de Rezerva Federală a SUA, ar avea un impact mai sever asupra economiilor emergente, care au deja niveluri ridicate ale datoriei publice și private. Raportul, intitulat "Perspective de dezvoltare într-o lume fracturată", a avertizat, de asemenea, asupra unei potențiale crize a datoriilor în țările în curs de dezvoltare.

"Actualul curs de acțiune afectează persoanele vulnerabile de pretutindeni, în special în țările în curs de dezvoltare. Trebuie să schimbăm cursul", a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Întrebată despre soluții, aceasta a sugerat că există și alte modalități de a reduce inflația, menționând impozitele neașteptate pentru corporații, reglementări mai bune pentru a controla speculațiile cu produse de bază și eforturi pentru a rezolva blocajele din partea ofertei.

"Dacă vreți să folosiți un singur instrument pentru a reduce inflația... singura posibilitate este să aduceți lumea la o încetinire care va sfârși într-o recesiune", a spus ea.

În general, UNCTAD și-a revizuit în scădere proiecția privind creșterea globală pentru 2022 la 2,5%, de la 2,6% cât estimase anterior în evaluarea sa din martie. Ea se așteaptă la o creștere de 2,2% în 2023.

Fondul Monetar Internațional a avertizat, de asemenea, luna trecută că unele țări ar putea intra în recesiune anul viitor și și-a revizuit în scădere prognoza de creștere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.