DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vinul alb sau vinul roșu - Care este mai sănătos

Food Story
Sticla de vin

Contrar a ceea ce se crede, vinul nu este o sursă bună de vitamine şi minerale pentru că conţine doar cantităţi mici de kaliu, mangan sau fier şi calciu. Însă, cu toate acestea, vinul este bogat în compuşi cu acţiune antioxidantă, benefici pentru sănătate, scrie realitatea.net

În timp ce vinurile albe, din struguri albi, au o aromă fructuoasă şi o textură mai uşoară, vinurile roşii, din struguri roşii şi albastru-închişi, au gustul mai intens, sunt robuste şi taninoase. În plus, taninurile, ce se găsesc în special în coaja bobiţelor, fac diferenţa dintre vinurile roşii şi albe. Vinul roşu conţine, de asemenea, antioxidanţi puternici, care previn bolile de inimă, micşorează nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge, cresc nivelul de colesterol bun HDL, protejează arterele împotriva depunerii plăcilor de grăsime pe pereţi, au efect anti-inflamator.

Consumul regulat şi raţional de vin reduce cu 30% riscul de boli de inimă, potrivit Linus Pauling Institute. Totodată resveratrolul – un puternic antioxidant din strugurii roşii ar putea preveni dezvoltatea celulelor canceroase.

Vinul conţine calorii – cam 80 de calorii la 100g de vin sec. Ce înseamnă ,,sec’’?
În funcţie de cantitatea de zaharuri pe care le conţin, adică acele zaharuri rămase din procesul de fermentaţie, nu adăugate, vinurile se împart în câteva categorii. Un vin ,,sec’’ conţine 2-4 g de zahăr la litru, vinul “demisec” conţine între 4 şi 12 g/l, cel “demi-dulce” – între 12 şi 50 de g/l, iar vinul dulce are peste 50g/l. Această categorisire, însă, poate să difere în funcţie de obiceiurile culturale. În timp ce un vin roşu sec franţuzesc are în mod normal 2 g/l de zahăr, un vin moldovenesc considerat sec poate să aibă şi 4g/l sau peste.

Ce înseamnă ,,brut’’?

În cazul vinului spumant sau şampaniei, ,,sec’’ înseamnă, mai mult, între 17-35g/l. Şampania are un mod original de fabricare. După încetarea procesului de fermentaţie în sticlă, care durează vreo 12-18 luni, sticla se desface pentru a înlătura drojdia. Şi fiindcă o parte din lichidul din sticlă se pierde, ea se completează cu un sirop numit “lichid de expediţie sau “de dozaj”, care conţine zahăr din trestie de zahăr şi vin vechi. În funcţie de concentraţia de zahăr a ,,lichidului de expediţie’’, şampania este de tip extra-brut, brut (12–20 g/l), sec (17-35 g/l), demi-sec (până la 50 g/l), dulce (50 g/l).

Ce înseamnă ,,vin bun’’?

Vinul este, în general, apreciat după regiunea viticolă geografică de unde provine şi după anul recoltei, detaliu important în cazul vinurilor de colecţie, întrucât în Franţa, de exemplu, există tabele cu ani de producţie (excepţionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune în parte, iar preţul vinului se stabileşte şi în funcţie de acest criteriu.

Un an bun pentru vin înseamnă condiţii climatice favorabile în anul respectiv, care influentează procesul de maturare al strugurelui, fiind considerat bun acel an în care primăvara a plouat îndestulător, vara a fost însorită, iar toamna- blândă şi lungă.

Ce sunt sulfiţii din vin?

Sulfiţii sunt compuşi chimici pe bază de sulf care se adaugă în vin pentru a împiedica dezvoltarea micro-organismelor şi oţetirea vinului. Legea europeană impune specificarea ,,conţine sulfiţi’’ pe etichetă, în cazul vinului ce depăşeşte pragul de 10mg/l. Cel mai puţin sulfitat este, de obicei, vinul roşu sec faţă de cel alb dulce, licoros.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.