Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vioară Stradivarius de 2 milioane de euro, găsită la Aeroportul Chișinău

ArgesisArt
vioara

Una dintre celebrele instrumente de coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Niccolo Stradivar, ar fi fost găsită în bagajul unei femei care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă.

Potrivit surselor Deschide.md, ar fi vorba despre o vioară Stradivarius din anul 1700, pe care vameșii au depistat-o în valiza unei femei din Republica Moldova, în timpul unor controale de rigoare, transmite Știri.md.

Femeia urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

În cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, prin care acesta ar fi fost estimat la un preț de aproximativ 2 milioane de euro.

Vioara a fost ridicată de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.

Solicitată telefonic, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat că „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art. 248 alin. 5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum a ajuns aceasta pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit ziare.com, numai în ultimele trei decenii prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, concurând ritmul metalelor prețioase, al pietrelor valoroase și întrecute poate doar de unicatele din artele plastice.

Cel mai mare preț plătit vreodată pentru o vioară Stradivarius s-a înregistrat la 20 iunie 2011, într-o licitație online: 9.808.000 lire sterline. Vânzătorul a donat întreaga suma victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc în Japonia în luna martie a aceluiași an.

Specialiștii consideră că Niccolo Stradivari a produs în viața să circa 1.100 de viori, iar dintre acestea circa 500 sunt dispărute. Se mai găsesc astăzi vreo 600 de exemplare, deținute de mari virtuoși, de colecționari sau de muzee.

Puțină lume știe însă că lemnul din care își confecționa lutierul viorile provenea cel mai adesea din munții Balcani, iar o bună parte și-o alegea din pomii aflați în pădurile bucovinene, respectiv, aproape de mănăstirea Putna, cea unde se odihnesc osemintele lui Ștefan cel Mare.

La moartea lui Stradivari, s-au găsit în atelierul său 92 de viori nevândute, unele chiar neterminate. Una dintre ele, niciodată cântată și păstrată într-un muzeu, este evaluată la circa 30 de milioane de euro.

Un mare număr de viori construite de celebrul lutier a ajuns în Rusia. Le-au adus nobilii francezi care s-au refugiat acolo după Revoluția din 1789 și mulți dintre ei n-au mai revenit în țară.

După Revoluția Rusă, Lenin le-a confiscat pe toate, în favoarea statului, cu care ocazie unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din țară, iar altele au rămas ca piese de colecție ale statului.

O bună parte din instrumentele produse de Stradivari este păstrată în colecții. Cea mai de seamă dintre acestea îi aparține regelui Spaniei și se află în muzeul Palatului Regal din Madrid: două viori, o violă și două violoncele.

Cam la paritate cu ele este colecția Bibliotecii Congresului SUA, unde sunt păstrate trei viori, o violă și un violoncel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.