Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vioelențele continuă în Bolivia - Cinci susținători ai lui Evo Morales au fost uciși

bolivia

Cinci cultivatori de coca susţinători ai fostului preşedinte bolivian Evo Morales au fost ucişi vineri în cursul confruntărilor cu poliţia şi armata în apropiere de Cochabamba, potrivit unui jurnalist al AFP care a văzut trupurile neînsufleţite într-un spital din oraş, relatează France Presse potrivit Agerpres.

Autorităţile boliviene nu au confirmat niciun deces în urma acestor violenţe, limitându-se să anunţe circa o sută de arestări. Media au informat la rândul lor privind un bilanţ de opt răniţi.

Comisia interamericană a drepturilor omului a confirmat totuşi cele cinci decese, precum şi un număr neprecizat de răniţi. Aceasta a denunţat într-un comunicat "utilizarea disproporţionată a forţei poliţieneşti şi militare", în special a armelor de foc, pentru reprimarea manifestaţiilor.

Incidentele au izbucnit la periferia Cochabamba, unde mii de cultivatori de coca s-au înfruntat toată ziua cu forţele de ordine. Manifestanţii încercau să ajungă în centrul oraşului pentru a protesta împotriva noului guvern al preşedintei interimare Jeanine Anez. Ei au fost însă blocaţi de poliţie, care i-a împiedicat să ajungă pe un pod.

Manifestanţii "aveau arme, puşti, cocteiluri molotov, bazooka artizanele şi dispozitive explozibile", a declarat comandantul poliţiei din Cochabamba, col. Jaime Zurita.

"Ei folosesc dinamită şi arme mortale precum puştile Mauser 765. Nici forţele armate şi nici poliţia nu sunt echipate cu un asemenea calibru, sunt îngrijorat", a adăugat el.

Manifestanţii au fost dispersaţi după căderea nopţii de poliţia antirevoltă, sprijinită de armată şi de un elicopter.

Evo Morales, în vârstă de 60 de ani, s-a proclamat învingător al alegerilor prezidenţiale de la 20 octombrie, în urma cărora ar fi urmat să exercite un al patrulea mandat.

Opoziţia a acuzat însă fraude şi au avut loc numeroase proteste, uneori foarte violente. O revoltă în rândul poliţiei şi apoi abandonarea sa de către armată l-au determinat să demisioneze.

După ce Evo Morales şi-a anunţat demisia, susţinătorii săi au reacţionat cu furie, acuzând o "lovitură de stat" alimentată de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.