Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe în Bolivia după realegerea lui Evo Morales

Evo Morales

La opt zile după realegerea controversată a lui Evo Morales, susţinătorii şi adversarii preşedintelui bolivian s-au mobilizat pe străzile din mai multe oraşe din ţară şi din capitală şi circa 30 de persoane au fost rănite, relatează AFP. potrivit Agerpres

Opozanţii preşedintele au avertizat că vor face din această săptămână un moment decisiv, răspunzând apelului lui Carlos Mesa, candidatul liberal învins, de a ocupa capitala politică.

Protestele au ajuns în cele din urmă la La Paz. Încă de dimineaţă, localnicii au ridicat baricade pentru a împiedica circulaţia în sudul oraşului, la Achumani, pe una dintre principalele artere, provocând conflicte între şoferii de autobuz şi manifestanţii opoziţiei, potrivit presei boliviene.

Numeroşi susţinători ai lui Evo Morales au fost şi ei mobilizaţi. Preşedintele socialist în vârstă de 60 de ani, aflat la putere din 2006 şi reales din primul tur pentru un al patrulea mandat, şi-a incitat susţinătorii duminică "să apere" guvernul şi a avertizat că opoziţia pregăteşte "o lovitură de stat".

Peste 30 de răniţi s-au înregistrat în trei oraşe ale ţării, începând de la Santa Cruz, unde incidentele au fost cele mai violente şi unde o persoană este rănită grav de un glonte, potrivit unui responsabil al Serviciului de sănătate publică local. Patru persoane au fost rănite la Opinion şi o alta la La Paz, potrivit media boliviene.

În centrul La Paz, unde se află majoritatea instituţiilor şi administraţiilor, hotelurile, companiile şi alte imobile şi-au instalat grilaje pentru a-şi proteja faţadele.

Întreaga zi de luni, geamurile imobilelor au tremurat din cauza detonărilor. Mii de mineri aflaţi de partea preşedintelui au defilat şi au detonat mici cantităţi de explozibili.

Cortegiul lor, în care puteau fi văzute numeroase drapele andine, precum şi femei în rochii tradiţionale amerindiene, a fost fluierat de "gulerele albe", care au ieşit din birouri şi i-au jignit de pe trotuar pe manifestanţi.

"Noi venim de la ţară. Dar vrem să ni se respecte votul, să se respecte democraţia, fără violenţă. Mesa încearcă să ne divizeze, să semene discordie între fraţi", a declarat Guillermina Cuno Huanca, o agricultoare de 46 de ani.

"Mesa, gunoi! Poporul este furios", scandau minerii, printre care şi o femeie miner de 54 de ani, venită să demonstreze "pentru democraţie şi pentru a-şi apăra votul".

De cealaltă parte a străzii, Sandra Orellana, o comerciantă de 50 de ani, declară că nu susţine "această demonstraţie organizată de guvern". "Ei ar trebui să respecte votul, asta nu este altceva decât o fraudă. Oamenii ăştia sunt cumpăraţi, îi plătesc pentru a veni", a adăugat ea.

În alte cartiere, în spatele unor baricade ridicate din paleţi, deşeuri de construcţii sau mobilă, susţinătorii şi criticii preşedintelui s-au înfruntat, purtând de multe ori căşti, fiind înarmaţi cu bastoane şi aruncând cu pietre, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni. Poliţia a intervenit făcând uz de gaze lacrimogene.

"Este o luptă între cei ce spun 'am câştigat de o manieră zdrobitoare' şi cei care spun 's-a produs o fraudă' ", a afirmat Sebastian Urioste, doctor în ştiinţe politice în Franţa, revenit dintr-o misiune de observare în Bolivia.

"Există de asemenea o luptă pentru ocuparea spaţiului public şi pentru a-l împiedica pe celălalt să se mobilizeze. Fiecare încearcă să-i demonstreze celuilalt că este mai puternic", a adăugat el.

Evo Morales a fost reales cu peste zece puncte avans faţă de Carlos Mesa, de 66 de ani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.