Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violențe în Egipt: Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene în populație / VIDEO

Forţele de securitate egiptene au început vineri să tragă cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor de la Cairo, într-o tentativă de a a dispersa miile de oameni ieşiţi în stradă pentru a protesta împotriva deciziei preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi de a retroceda două insule Arabiei Saudite, relatează Reuters.

Într-unul din semnele cele mai clare de până acum că preşedintele Sisi nu se mai bucură de sprijin necondiţionat, mii de oameni au cerut căderea guvernului, scandând sloganuri din timpul revoltei din 2011.

CITEȘTE ȘI: Noi IMAGINI INCENDIARE cu profesoara de geografie din Iași care face videochat / VIDEO

Decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite două mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe reţelele de socializare egiptene şi în presa din Egipt. Neaşteptata hotărâre a regimului de la Cairo priveşte insulele nelocuite Tiran şi Sanafir şi a fost anunţată sâmbătă, 9 aprilie, în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiţii faraonice.

Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să îşi manifeste mânia faţă de gestul acestuia, reacţii similare fiind înregistrate şi pe reţelele de socializare.

Citește și: Povești după moarte: Interlopul Fane Spoitoru i-a luat, unui celebru milionar, o avere la table

Internauţii acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roşie pentru a primi în schimb susţinerea autorităţilor de la Riad. 'Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el îşi cunoaşte interesul, noi avem probleme cu cel care vinde', a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă şi piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului şi două statui drept cadou.

Reacţionând în faţa criticilor, guvernul egiptean susţine că aceste insule ar aparţine de fapt saudiţilor şi ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită 'a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecţia lor'.

CITEȘTE ȘI: Nu ai mai văzut așa ceva: Trupul neînsuflețit al lui Fane Spoitoru a fost depus pe…STADION / VIDEO

Pentru egipteni, insulele Tiran şi Sanafir au o importanţă mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care ţara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.

Închiderea acestei strâmtori de către fostul preşedinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanşarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum şi cele două insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-şi recupereze teritoriile, cu condiţia să nu disloce trupe acolo.

Citește și: Tăriceanu a rupt tăcerea la ieșirea de la DNA: Mi-am făcut datoria / VIDEO

Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor, menţionat în acordul privind delimitarea frontierelor maritime semnat cu ocazia vizitei regelui Salman, trebuie aprobat şi de parlamentul egiptean, informează agerpres.ro.

Citește și: O sumă echivalentă cu PIB-ul României e în paradisuri fiscale: Cine e titularul conturilor surpriză

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.