Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violenţă şi homofobie, cocteilul ucigaşului din Orlando

bbc.com
atac sua club

Americanul de origine afgană care a comis cel mai sângeros atentat din SUA după 11 septembrie 2001, dezgustat la vederea homosexualilor care se îmbrăţişează şi care ar fi jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI), este descris de apropiaţi ca impulsiv şi instabil, notează AFP.

Ce avea în minte Omar Seddique Mateen, 29 de ani, atunci când a pătruns înarmat cu o puşcă de asalt şi un pistol în Pulse, acest club gay din Orlando unde gloanţele au luat duminică vieţile a 50 de persoane prezente şi au rănit alte 53? 

Atacatorul tocmai telefonase serviciilor de urgenţă americane (911) înainte de a trece la acţiune, pentru a anunţa că jură credinţă grupării jihadiste SI, potrivit NBC. 

Familia recunoaşte că el a avut multe defecte, dar susţine că actul său nu are nicio legătură cu religia, în timp ce FBI a dezvăluit că l-a interogat în două rânduri - fără urmări - din cauza "eventualelor legături cu terorişti". 

Născut la New York în 1986, tânărul se mută cu familia în Florida, unde urmează cursuri de drept la universitatea de stat Indian River. 

În 2009, se căsătoreşte cu prima nevastă, de care va divorţa în 2011, potrivit unor acte juridice consultate de AFP. 

Sub acoperirea anonimatului, aceasta din urmă, originară din Afganistan, a declarat cotidianului Washington Post că a fost constant bătută de fostul soţ în perioada în care au locuit împreună într-un apartament de două camere la Fort Pierce, în Florida. "Mă bătea. Ajungea acasă şi începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta", a povestit ea, adăugând că "era o persoană instabilă". 

Schimbările au apărut însă cu paşi mici, a afirmat ea. 

"Părea normal" la început, nu foarte religios, prezent frecvent pe la sala de sport, potrivit fostei sale soţii care îşi aduce aminte de unele poze făcute de Omar Seddique Mateen deghizat în ofiţer al poliţiei din New York. 

La vremea respectivă, el lucra ca gardian într-un centru pentru infractori minori şi din acest motiv poseda un permis de portarmă. 

Cele două interogatorii luate de FBI datează din 2013 şi 2014, însă ancheta a fost închisă din lipsă de elemente. 

Atunci cum se explică acest deznodământ teribil şi neaşteptat? 

"Eram în centrul oraşului Miami (...), oamenii cântau. A văzut doi bărbaţi care s-au îmbrăţişat în faţa nevestei şi copilului său şi s-a enervat foarte rău", a povestit tatăl suspectului, Mir Seddique, la postul NBC, adăugând că fiul său a făcut o criză împotriva homosexualilor. 

"Se îmbrăţişau şi se atingeau, iar el a spus: ", a adăugat Mir Seddique, susţinând că atacul armat de duminică "nu are nicio legătură cu religia". 

Fosta soţie a lui Omar Mateen a simţit violenţa crescând, fiind nevoită în cele din urmă să apeleze la ajutorul prinţilor fostului soţ în faţa violenţelor repetate. Aceştia din urmă au ajutat-o să fugă din apartamentul conjugal. După care nu l-a mai revăzut niciodată pe criminalul care a comis masacrul de la Orlando. 

"Efectiv mi-au salvat viaţa", a spus ea despre socrii de atunci. 

Alţii însă nu au avut această şansă, încheie AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.