DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Violeta Alexandru, a afirmat că bugetul asigurărilor sociale de stat are o creştere de 23,31 la sută - Ce spune despre pensia minimă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că bugetul asigurărilor sociale de stat are o creştere de 23,31 la sută. "Cu privire la pensia minimă, în acest moment plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi. Vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii", a explicat ea.

"Cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat, din nou Cabinetul a fost de acord ca suma totală să crească cu 23 la sută, cu 23,31 la sută, ca atare avem un buget de 87,464 miliarde, din care vă punctez câteva schimbări faţă de 2019. În primul rând, cheltuielile de personal sunt dimensionate la 370 de milioane de lei, înseamnă o creştere de 8,5 faţă de 2019", a afirmat, după şedinţa de Guvern de miercuri, Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a spus că, în ceea ce priveşte pensiile, fondurile sunt dimensionate astfel încât să ajungă pentru creşterea pensiilor, fiind prevăzută în fila de buget o creştere cu 23, 42% adică un buget 86,5 miliarde de lei.

"Sunt prinse aici şi sumele necesare pentru ajutoarele de deces, pentru tot ce înseamnă accidente de muncă, pentru biletele de tratament pentru pensionari şi toate celelalte cheltuieli necesare", a spus ministrul Muncii.

La capitolul bunuri şi servicii din bugetul asigărilor sociale de stat, este o creştere de 17,96%, inclusiv pentru cheltuileli de transmitere a pensiilor către pensionari.

Ea a spus că au fost prevăzute cheltuieli suplimentare pentru investiţii, pentru infrastructura soft, "tot ce înseamnă platformele care astăzi ne creează o serie de probleme", pentru calculul pensiilor.

"Cu privire la pensia minimă, în acest moment plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi. Vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte totuşi îndreptăţit să acorde o sumă pentru acoperirea .... e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni... Principiul pe care îl aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii se axează pe contributivitate, acesta este principiul corect pe care ne axăm pe toate estimările pe care le-am prins în buget", a explicat Violeta Alexandru.

Ea a menţionat că se fac eforturi pentru găsirea unei soluţii, iar la rectificarea bugetară ar putea exista o iniţiativă în acest sens.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a precizat că creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie are alocare bugetară în lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.