Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violeta Răduț (PSD), reacție dură după decizia CCR: Pe Iohannis nu l-a interesat nici o clipă referendumul în sine

Violeta Răduț

Deputatul PSD Violeta Răduț reacționează după decizia CCR, afirmând pe Facebook că pe Iohannis nu l-a interesat nici o clipă referendumul în sine.

„Comisia de la Veneția, Codul bunelor practici în materie de referendum: "problema supusă votului să fie clară; nu trebuie să inducă în eroare; nu trebuie să sugereze un răspuns; alegătorii trebuie să fie informați cu privire la efectele referendumului; participanții la scrutin trebuie să poată răspunde la întrebări doar prin DA, NU, sau prin vot alb".

Au respectat întrebările lui Iohannis la referendumul din 26 mai aceste recomandări? NU. Cea mai clară dovadă a fost faptul că până și președintele s-a încurcat atunci când a încercat le prezinte românilor. E clar că pe Iohannis nu l-a interesat nici o clipă referendumul în sine, a mizat pe valul de emoție creat de temele propuse, fără să-i pese dacă referendumul poate avea și o finalitate juridică concretă.
Sunt mulți care țipă că decizia CCR calcă în picioare voința românilor, uitând, însă, că referendumul, mai precis organizarea lui, a fost declarat valid de Curtea Constituțională. Problema este la una dintre întrebări, care încalcă drepturi și libertăți fundamentale ale omului și are un profund caracter discriminatoriu.
Prin convocarea unui referendum concomitent cu un tur de scrutin electoral, Iohannis nu a făcut decât să meargă pe urmele lui Traian Băsescu: a creat un val de emoție publică, a adus oameni la vot, fără să conteze că, de fapt, întrebările încalcă drepturile omului și sunt neconstituționale? De fapt, nu a contat nicio secundă dacă referendumul va putea produce sau nu vreun efect juridic, s-a mizat doar pe folosirea unor cuvinte-cheie, care să-i sensibilizeze pe români. Acum, Iohannis va trebui să facă față efectului de bumerang: nu va mai putea să ceară organizarea unui nou referendum, pentru că celelalte modificări rămase valide vor putea fi incluse în legi organice, nefiind nevoie de revizuirea Constituției, și, deci, la noul tur de scrutin, ce îl vizează direct, nu va mai putea să se folosească de referendum pentru a-i mobiliza pe români. Pe de altă parte, va trebui să ofere și niște explicații plauzibile celor care au votat la referendumul "pe justiție" și care acum ar putea considera că au fost duși de nas...”, scrie Răduț pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.