Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă acuză vânzarea gazului românesc unei companii străine: În același timp, România 'importă gaze la prețuri exorbitante'

Inquam Photos / Octav Ganea
viorica dancila noi

Fostul prim-ministru Viorica Dăncilă denunță strategia guvernamentală în domeniul energiei și decizia de a vinde gazele din Marea Neagră unei companii străine, în timp ce se importă gaze de 10 ori mai scumpe decât anul trecut.

„Aduc în atenție faptul că în timp ce românii se confruntă cu facturi extrem de mari, decidenții politici, pe de o parte renunță la gazele românești din Marea Neagră, în favoarea unei companii străine, iar pe de altă parte, într-un dispreț total față de NOI toți, importă gaze la prețuri exorbitante.

Am aflat cu stupoare că gazul extras de către compania Black See Oil&Gas (gaz extras din Marea Neagră și atât de necesar României) a fost contractat de către grupul Engie pe trei ani, cu toate că potrivit legii statul român are drept de preempțiune și doar în cazul în care refuză poate fi dat altcuiva, iar pe bursa de la Viena (unde se stabilește cotația gazului la nivel european) gazul pentru această iarnă a atins cote alarmante.

În același timp, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie a.c. importurile de gaze s-au efectuat la prețul imens de 1.592 dolari / mia de metri cubi (spre comparație, în luna iulie a anului trecut, importul de gaze s-a realizat la un preț de 169 dolari / mia de metri cubi).

Toate acestea vor concura și mai mult la creșterea facturilor românilor, care vor deveni încă și mai împovărătoare, în condițiile în care pragul de suportabilitate a fost depășit demult”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.

Potrivit fostului premier, Partidul Națiune Oameni Împreună solicită Coaliției de guvernare și autorităților competente să clarifice situația gazelor românești din Marea Neagră și în același timp „să justifice prețul exorbitant de achiziție a gazelor, în contextul în care România renunță deliberat la gazul românesc”.

„Ca fost prim-ministru care a asigurat o guvernare responsabilă, susțin cu tărie că României din perioada 2020-2022 i-au fost imprimate un parcurs și o direcție profund greșite, primejdioase și de neacceptat”, mai susține Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.