Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, despre pregătirile pentru trecerea la moneda europeană: 'România este pe drumul cel bun din punct de vedere al dezvoltării economiei'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți, că România este pe drumul cel bun din punct de vedere al dezvoltării economiei. Premierul a precizat care sunt scenariile care arată perioada de timp în care țara noastră ar putea ajunge la o masă critică de convergență reală, potrivit mediafax.

„Guvernul își înțelege responsabilitatea de a pregăti România pentru trecerea la moneda euro, prin creșterea competitivității și consolidarea avansului bun al economiei. Am generat creștere economică prin măsurile de stimulare, menținem acest ritm și continuăm să acționăm pentru reducerea decalajelor de dezvoltare ale României faţă de celelalte state din UE. Conform Programului de guvernare ne-am propus depășirea în 2021 a pragului de 70% din media UE privind PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard. Este semnificativ faptul că la creșterea economică înregistrată anul trecut o contribuție importantă, de aproape 54%, o au industria, agricultura, comunicațiile și serviciile IT. De asemenea, structura exporturilor este dominată în proporție de circa 50% de grupa mașini şi echipamente de transport, produse cu valoare adăugată ridicată, care în anul 2018 au totalizat 32,1 miliarde euro, în creştere cu 10,4% față de anul precedent. Aceste date reprezintă dovada că România este pe drumul cel bun și că avansul economic este sustenabil”, a declarat Viorica Dăncilă, la evenimentul de prezentare a Raportului de fundamentare a Planului Național de adoptare a monedei euro.

Citește și: Lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea? Parlamentul a adoptat-o azi – Opoziția a ieșit imediat la atac

Ea a adăugat că Guvernul a luat toate măsurile necesare pentru pregătirea României la aderarea la zona euro și a precizat care sunt cele trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de cinvergență reală.

„Sunt luate în calcul trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergență reală (PIB/locuitor raportat la puterea de cumpărare standard) de 70%, 75%, respectiv 80%, în raport cu media Zonei Euro, în funcție de două rate medii anuale de creştere: o rată de creștere de 4%, plecând de la media ratelor de creştere a Produsului Intern Brut din perioada 2000-2017 şi o rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăţi contribuţia factorilor de producţie la creşterea potenţială şi va continua implementarea unor reforme structurale favorabile creşterii economice”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a felicitat Academia Română pentru prezentarea Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro.

Citește și: Cine e procurorul DNA acuzat că a făcut scrum dosarul lui Liviu Dragnea și ce avere are

„Apreciez, totodată, implicarea mediului academic în efortul de echipă reprezentat de elaborarea acestor documente, împreună cu Banca Națională a României, instituții ale statului, partide politice, sindicate, patronate, ONG-uri. De asemenea, doresc să mulţumesc celor trei coordonatori științifici: profesor universitar doctor Aura Socol, academician Daniel Dăianu, profesor universitar doctor Ion Ghizdeanu, pentru implicarea în activitatea intensă de coordonare şi corelare a contribuțiilor experților şi a opiniilor membrilor Comisiei Naţionale. Închei prin a sublinia determinarea Guvernului de a acționa pentru implementarea măsurilor de modernizare a economiei şi de îmbunătățire semnificativă a convergenței cu economiile dezvoltate din Uniunea Europeană, astfel încât intrarea în Zona Euro să aducă beneficii tuturor românilor. Vă felicit încă o dată pentru munca depusă, pentru rezultatele depuse şi am fost onorată să particip în această comisie, alături de domnul Aurel Pop, de domnul Mugur Isărescu, domnul Daniel Dăianu, şi toţi ceilalți membri ai comisiei”, a conchis Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.