DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Viorica Dăncilă, în fața lui Klaus Iohannis și a liderilor europeni: 'Guvernul prezidează șefia Consiliului Uniunii Europene' - VIDEO

Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, joi, la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, apel la unitate și a spus, în fața liderilor UE, că țara noastră va demonstra că este "pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rândul tuturor celorlalte state membre".

"Astăzi românii se bucură de Președinția Consililui UE, ocupă un loc meritat în Europa, unde să primească același respect, beneficii de care se bucură toți cetățenii Europei. România va conduce cu demnitatea Președinției Consiliului UE,. Văd că aici se află parte din arhitecții UE, dintre cei care au contribuit la aquis-ul comunitar. Le mulțumesc pentru contribuția lor. Privind în urmă cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost când poporul român a adoptat, prin referendum, Constituția României. Atunci a vut loc actul de voință al poporului român de a se alinia și de a își însuși valorile UE. Constituția noastră este garanția cea mai puternică că țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al UE. Constituția a reprezentat linia de start în procesul de integrare euroatlatică. Azi putem spune cu toate convingerea că tot ce constituțional este și european, iar tot ce este european este în acord cu covingerile și valorile constituției.", a declarat Viorica Dăncilă.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Premierul a făcut și apel la unitate. "Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă. Cei mai slabi trebuie să fie ajutați să fie mai puternici. Dacă vrem ca Uniunea să fie respectată la nivel internațional atunci trebuie ca noi să ne respectăm între noi".

"Vom demonstra că România și-a câștigat pe deplin rolul ca stat membru al UE. Vom demonstra că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rândul tuturor celorlalte state membre și vom demonstra că România e bine pregătită să gestioneze dosarele și să fie un mediator imparțial care să poată genera consens pe plan european. Îndrăzniți să credeți în România, în capacitatea României de a conduce cu cinste și onoare Consiliului UE. Astăzi putem demonstra ca poporul român e atașat valorilor europene și spațiului comunitar. Vreau să vă spun că românii au fost și vor rămâne un popor proeuropean. Dimpotrivă, ne dorim să participăm activ la deciziile majore ale UE și iată că astăzi o facem. Ne dorim să fim respectați și iată că astăzi România se așează la masa unde se discută viitorul UE", a mai spus premierul.

Citește și: Olguța Vasilescu nu se lasă! Răspunsul dur pe care i l-a adresat șefului statului .

Redăm discursul inetragl al premierului:

”Domnule președinte Juncker,

Domnule președinte Tusk,

Domnule președinte Tajani,

Domnule președinte Iohannis,

Domnule președinte al Senatului,

Domnule vicepreședinte al Camerei Deputaților,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Am deosebita onoare și bucuria de a vă ura astăzi Bun venit la București! Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră în cadrul acestui eveniment în care marcăm un moment important pentru România: lansarea Președinției Consiliul Uniunii Europene.

Pentru mine, este un moment încărcat de emoție, pentru că astăzi, în această situație cu totul specială pentru țara mea, am onoarea de a vorbi în numele concetățenilor mei. Am onoarea de a vorbi în numele României care timp de 6 luni va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene.

Astăzi, românii se bucură de Președinția Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii de care se bucură toți ceilalți cetățeni europeni.

Cu acest gând voi reprezenta țara mea și pe concetățenii mei în următoarele 6 luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

Văd că astăzi se află aici o parte dintre arhitecții integrării noastre europene, o parte dintre cei care au contribuit la însușirea de către România a valorilor și aquis-ului comunitar. Le mulțumesc cu sinceritate și cu recunoștință pentru contribuția lor.

Privind în urmă, cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost realizat atunci când poporul român a adoptat, prin referendum, actuala Constituție a României. Aceea este linia de start de la care a început cu adevărat integrarea noastră. Atunci a avut loc actul de voință al poporului român de a se alinia și de a-și însuși valorile și principiile Uniunii Europene. Constituția adoptată atunci și care guvernează astăzi statul de drept din România este garanția cea mai puternică că țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al integrării europene.

Constituția este reperul nostru european cel mai important, pentru că ea a fost elaborată în acord cu partenerii noștri europeni și a reprezentat linia de start în procesul nostru de integrare euro-atlantică.

Astăzi putem spune cu toată convingerea că tot ceea ce este european este și constituțional, iar în egală măsură tot ceea ce este constituțional este în deplin acord cu valorile și principiile europene.

Această Constituție ne spune astăzi, în momentul preluării președinției rotative, că Guvernul României are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada președinției.

Ca prim ministru al României îmi asum cu onoare și demnitate această înaltă responsabilitate în fața Europei și a celor peste 500 de milioane de cetățeni europeni.

Vom demonstra că, România și-a câștigat pe deplin rolul și poziția de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Vom demonstra că, România merită respectul comunității europene și statutul de partener egal în marea construcție europeană.

Vom demonstra că, România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu toate celelalte state membre.

Și vom arăta că, România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană și să fie un mediator imparțial, care poate genera consens în plan european.

Le transmit deci tuturor românilor și partenerilor noștri europeni același mesaj: „Îndrăzniți să credeți în România! Îndrăzniți să credeți în capacitatea României de a conduce cu cinste și onoare Consiliul Uniunii Europene.„

Astăzi, mai mult ca niciodată, putem demonstra că poporul român este un popor cu adevărat european, atașat de valorile și aspirațiile din spațiul comunitar.

Și vreau să le spun partenerilor noștri, că români au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european. Nu ne-am schimbat cu nimic opțiunea noastră pro-europeană și nu văd niciun motiv să ne-o schimbăm în viitor.

Dimpotrivă, ne dorim să participăm activ la deciziile majore ale Uniunii și iată că astăzi începem să o facem!

Ne dorim să fim parteneri egali și respectați în Uniunea Europeană și iată că astăzi România se așază la masa la care se discută și la care se decide viitorul Uniunii!

Ne dorim ca România, alături de toate celelalte state europene, să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest grandios proiect al unei Europe puternice și Unite și iată că astăzi, președinția României la Consiliul Uniunii începe sub semnul întăririi coeziunii dintre statele membre!

Coeziunea și unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii!

Vă garantez că miniștrii guvernului pe care îl conduc vor gestiona cu toată seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul și viitorul Uniunii.

Suntem totodată conștienți de provocările pe care le avem în față. Nu le minimalizăm, dar nici nu le exagerăm. Le vom trata cu aceeași seriozitate și le vom răspunde cu realism și determinare.

Doamnelor și domnilor,

Mă adresez dumneavoastră, astăzi, ca prim-ministru al unui stat pentru care aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat împlinirea unei aspirații naționale. Sistemul democratic, dezvoltarea economică și siguranța de care se bucură astăzi România sunt rezultatele tangibile ale acestui parcurs. Calea europeană a fost și rămâne alegerea noastră, iar în același timp suntem pe deplin conștienți de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în față, nu în spate! Deci mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit!

În același timp însă nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Este un imperativ valabil pentru toate statele membre al Uniunii. Să ne amintim cu toții idealurile, principiile și valorile pe care s-a clădit proiectul european. Am pornit de la convingerea că împreună vom fi cu adevărat mai puternici pe plan mondial și că interesele naționale vor fi împlinite într-o mai mare măsură în cadrul Uniunii decât în afara ei.

Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, atunci trebuie să mergem cu toții înainte! Nimeni nu poate fi lăsat în urmă!

Dacă vrem ca Uniunea să fie mai puternică, atunci toate statele membre trebuie să fie puternice, iar cei mai slabi trebuie ajutați să devină mai puternici.

Iar dacă vrem ca Uniunea să fie respectată pe plan internațional, atunci trebuie ca în primul rând noi să ne respectăm între noi și să realizăm, că fiecare stat membru are o contribuție certă la valoarea întregii Uniunii.

Și nu suntem deloc puțini cei care ne dorim o Europă mai unită. Președintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker, spunea în Carta Albă privind Viitorul Uniunii că, „pe măsură ce stabilim încotro vrem să ne îndreptăm, trebuie mereu să ne amintim că momentele în care Europa a fost în cea mai bună formă au fost cele în care am dat dovadă de unitate, de curaj și de convingerea că putem avea un viitor împreună.„

Acesta este și motivul nostru pentru care ne propunem ca în mandatul președinției noastre Uniunea să meargă în același ritm și cu aceeași cadență! Și vom sustine în primul rând acele decizii care se vor afla deasupra diferențelor politice, deasupra varietății naționale, deasupra diferențelor de dezvoltare și care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre.

Vom promova ceea ce ne unește și vom restrânge ceea ce ne desparte.

Îmi doresc cu sinceritate ca după mandatul nostru la Președinția Consiliului, Uniunea Europeană să fie mai solidă, mai unită și mai solidară.

Acesta este spiritul Uniunii Europene! Aceasta este viziunea pe care o va urma România în cele 6 luni în care va deține președinția Uniunii!

În final, mulțumesc încă o dată Consiliului European și Secretarului General al Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European și celorlalte președinții rotative pentru colaborarea fructuoasă care ne-a permis să ne pregătim corespunzător pentru acest moment. Am convingerea că unirea face puterea și vă adresez invitația de a continua să lucrăm împreună pentru o Președinție de succes a României la Consiliul UE!

Vă mulțumesc.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.