Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, mesaj către Bruxelles, după criticile primite de România: anunță planurile de viitor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți la Bruxelles, că democrația este o alegerea asumată de către România, una ireversibilă și care reprezintă "rezultatul incontestabil al parcursului nostru european".

Citește și: Ambasadorul României în Germania, scrisoare INCENDIARĂ către agenția din Germania care a răstălmăcit istoria României

Prim-ministrul român a susținut, marți o alocuțiune în cadrul deschiderii conferinței "Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project", organizată de Institutul ASPEN la Bruxelles.

"Democrația reprezintă rezultatul incontestabil al parcursului nostru european, o alegere pe care ne-am asumat-o și care nu poate fi reversibilă. Europa suntem noi. Viitorul Europei înseamnă viitorul nostru și contribuția noastră la o lume mai bună și mai sigură. Abordarea consensuală și pragmatică a oricărui proiect reformator al UE e esențială pentru viabilitatea întregului demers. Aceasta este o premiză solidă pentru evoluția UE către o construcție mai inegrată și mai puternică capabilă să valorifice proiectele și politice sale de succes pentru a face față provocărilor din interiorul UE, dar și din afara granițelor sale. Din această perspectivă lucrăm împreună pentru ca Summit-ul de la Sibiu, un eveniment major să marcheze lansarea discuțiilor înaintea Președinției Consiliului UE, cu atât mai relevant în contextul Brexit. (...)Să transmită un semnal clar, pozitiv, privind capacitatea de a lucra împreună în aceeași direcție pentru consolidarea unui proiect unit, dedicat păcii și respectării drepturilor și libertățile omului și a valorilor sociale", a afirmat Viorica Dăncilă, marți la Bruxelles.

Șeful Executivului a adăugat că România va continua să susțină valorile europene, iar Președinția Consiliului UE va fi un test de maturitate pentru țara noastră.

"Ca stat membru puternic atașat de valorile europene și ca stat care va deține Președinției Consiliului UE, România va susține principiile fundamentale unitate, convergență, tratament egal. Avem în continuare de o Uniune care nu lasă niciun stat membru în urmă în demersul de aderare la UE. În context extins, consider că România a avut întotdeauna o abordare consensuală. Vom avea ocazia de a reconfirma maturitatea statului nostru european și de a influența viitorul construcției europene, având dosare care vizează migrația, reforma zonei euro, inovarea, întărirea Uniunii în vecinătatea sa. În același timp vom avea responsabilitatea de ne modela conduita, acționând în interesul tuturor statelor membre și a intereselor cetățenilor acestora", a completat Dăncilă.

Aceasta a adus în discuție și discursul pe care l-a susținut săptămâna trecută la ședința solemnă a Parlamentului cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, precizând că a pledat pentru o Românie mai europeană și mai unită.

"Săptămâna trecută, cu ocazia celebrării Centenarului m-am adresat Parlamentului României pledând pentru o României mai unită și mai europeană. Viziunea mea pentru Europa e aceeași, o Europă mai puternică și de ce nu mai eruopeană prin promovarea valorilor europene și apartenenței la spațiul european", a explicat Viorica Dăncilă.

Totodată, premierul român a vorbit și despre aderarea României la spațiul Schengen despre care a spus că deși țara noastră a făcut eforturi în acest sens, acestea "nu au primit răspuns de aproape 10 ani".

Premierul Viorica Dăncilă, alături de alți membri ai Guvernului, efectuează o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 4 și 5 decembrie, în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE din ianuarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.