Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, mesaj FERM pentru Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi chiar la Bruxelles: 'Respectați prezumția de nevinovăție, justiția o face judecătorul'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Dancila Iohannis

Klaus Iohannis a stârnit revoltă în spațiul public atunci când a declarat că, în politică, nu există prezumția de nevinovăție. În plus, apelativul ”penali” pe care îl folosește la adresa unor adversari a dus la multe discuții aprinse. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, în multe rânduri, că procurorii fac justiție, o altă declarație considerată neadevărată. Premierul Viorica Dăncilă a vrut să le dea replica celor doi chiar la Bruxelles.

”Eu cred în libertatea justiției, cred în statul de drept, cred în faptul că trebuie luptat împotriva corupției și am specificat domnului președinte că atunci când va exista o îndoială trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulțumește la nivel european. Asta nu poate fi decât benefică atât pentru România, cât și pentru instituțiile europene. Aș vrea ca toți cetățenii din România, indiferent de funcția pe care o ocupă, să respecte directiva europeană care spune că există prezumția de nevinovăție până la condamnarea de către justiție.  Justiţia se înfăptuieşte de către judecător, iar eu, ca eurodeputat, nouă ani de zile în Parlamentul European, care a votat această Directivă, aş vrea ca directivele europene să fie luate în considerare şi să fie aplicate, nu numai în România, în toată Uniunea Europeană”, a spus Dăncilă.

Citește și: Proiectul a fost aprobat de Senat! Vom avea o nouă zi nelucrătoare

Întrebată dacă s-ar putea ajunge la schimbarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, premierul a spus: "Este o întrebare la care nu pot să vă răspund. Cred că Justiţia trebuie să fie independentă. Să vedem raportul pe care-l face ministrul Justiţiei. Nu am avut nicio discuţie legată de acest aspect, pentru că eu cred că în Justiţie nu trebuie să intervină nimeni. Nu pot să vă răspund ce se va întâmpla, vom vedea. Chiar mâine ((joi - n.r.) am înţeles că ministrul Justiţiei va veni cu acest raport în faţa opiniei publice şi cred că acest lucru este important. Să lăsăm Justiţia să-şi facă datoria şi nu trebuie să intervenim, nici din punct de vedere politic, nici din alte puncte de vedere asupra actului de justiţie. Cred că aşa este corect şi cred că ceea ce se întâmplă acum în România - faptul că nimeni nu intervine - este un lucru bun".

Citește și: Achiziție de proporții în sistemul medical: Ce a cumpărat gigantul MedLife

Premierul a pledat pentru respectarea directivei europene care spune că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă în instanţă.

"Am specificat domnului preşedinte că atunci când va exista o îndoială trebuie să discutăm punctual, să nu vorbim la modul general, pentru a elucida sau a îndrepta ceea ce nemulţumeşte la nivel european. Şi cred că acest lucru - o cooperare punctuală pe lucruri care nemulţumesc şi nu la modul general nu poate fi decât benefică, atât pentru România, cât şi pentru informarea instituţiilor europene. Justiţia se înfăptuieşte de către judecător, iar eu, ca eurodeputat, nouă ani de zile în Parlamentul European, care a votat această Directivă, aş vrea ca directivele europene să fie luate în considerare şi să fie aplicate, nu numai în România, în toată Uniunea Europeană", a declarat Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Citește și: Un colos de pe piața amenință liderii iPhone și Samsung: Ce super-telefoane a lansat astăzi și pe ce mizează .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.