Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă: 'Pe 19 aprilie la Istanbul va fi organizat Forumul pentru Afaceri și Investiții'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, într-o conferință de presă susținută alături de vicepreședintele Turciei Fuat Oktay, organizarea pe 19 aprilie la Istanbul a primei reuniuni a Comisiei mixte de cooperare economică, precum și a unui Forum pentru Afaceri și Investiții, potrivit mediafax.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

„Mă bucur că putem continua dialogul și aprofunda dialogul început cu președintele Erdogan în vizita mea din Turcia de acum câteva luni. În plan bilateral România și Turcia au o relație solidă și multidimensională, cu o importantă componentă economică. Relația economică și comercială bilaterală continuă o tendință ascendentă. Discuțiile din urma perioadă atât cu prilejul vizitei la Ankara, cât și ulterior, încep să se materializeze în proiecte comune, spre beneficiul ambelor state. Doresc să îmi exprima satifsfacția pentru decizia de organizare la 19 aprilie la Istanbul a primei reuniuni a Comisiei mixte de cooperare economică și comercială, când va fi organizat și un Forum pentru Afaceri și Investiții cu participarea reprezentanților mediului privat”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, într-o conferință de presă susținută vineri alături de vicepreședintele Turciei, la Palatul Snagov.

Premierul a adăugat că a discutat cu oficialul turc despre cooperarea bilaterală în domeniul sănătății, amintind în acest sens de Acordul interguvernamental de cooperare semnat la Ankara pe 15 octombrie anul trecut.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

„Un alt domeniu de interes pentru ambele părți e cel al cooperării bilaterale în domeniul sănătății și științelor medicale care a fost dinamizat prin semnarea Acordului interguvernamental de cooperare la Ankara la 15 octombrie. Există potențial în relația bilaterală comercială și atât România, cât și Turcia urmăresc realizarea acesteia Ne dorim o prezență cât mai mare a companiilor românești pe piața turcă, dar și a companiilor turce pe piața românească. La începutul acestui an producătorii de mobilă și exportatorii români din sectorul mobilă au participat, în cadrul unui pavilion național, la Imob, unul dintre cele mai mari târguri internaționale de profil de la Istanbul”, a completat șeful Executivului.

Totodată, Dăncilă a spus că Turcia a contribuit în gestionarea migrației, iar implementarea Acordului UE-Turcia a avut rezultate în reducerea fenomenului migrației ilegale.

„Turcia e un partener cheie al UE cu care cooperează în combaterea provocărilor comune. Contribuția Turciei în gestionarea migrației, precum și eforturile deosebite pe care le face pentru a găzdui mai mult de 3 milioane și jumătate de refugiați sunt recunoscute și apreciate. Implementarea Acordului UE-Turcia a dus la reducerea migrației ilegale”, a conchis Viorica Dăncilă.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

La rândul său, Fuat Oktay a amintit de obiectivul depășirii sumei de 10 miliarde dolari în ceea ce privește volumul de schimburi comerciale bilaterale, precum și despre buna cooperare în domeniul apărării.

„La sfârşitul anului 2018 schimburile noastre au fost în jur de 6.4 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult să atingem şi apoi să depăşim cifra de 10 miliarde de dolari”, a spus vicepreședintele Turciei.

El a adus în discuție și inagurarea unui spital la Constanța, precizând că buna colaborare între miniștrii Sănătății ai celor două state arată „importanţa pe care o acordăm noi pentru cooperarea în domeniul sănătăţii din ţările noastre”.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

„Am discutat foarte mult şi despre cooperare în domeniul apărării naţionale. Am avut ocazia să luăm decizii importante cu doamna prim-ministru Dăncilă, pentru a avea paşi concreţi în dezvoltarea acestei cooperări. Noi ne dorim foarte mult ca relaţiile pe care le vom avea în industria apărării naţionale să dezvolte şi mai mult, să adâncească şi mai mult asocierea noastră strategică”, a adăugat Oktay.

De asemenea, oficialul turc a precizat că a vorbit cu premierul român despre „organizaţia teroristă FETO, care este un pericol pentru securitatea şi ordinea publică”.

Vicepreședintele Turciei a încheiat spunând că apreciază sprijininul oferit țării sale de către România și speră alte state membre UE să ia exemplu în acest sens de la țara noastră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.