DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Viorica Dăncilă schimbă statutul PSD: modificările care vor reseta jocurile

dancila

Social-democrații vor aproba, prin vot deschis cu ridicarea mâinii, modificări la statutul partidului în Congresul PSD. Schimbările vizează modificarea alegerii, revocării președintelui PSD, prin vot secret, în Congres și regulamentul pentru desemnarea candidatuui formațiunii la prezidențiale, informează Mediafax.

Citește și: Paul Stănescu anunță ceasul socotelilor în PSD: când se va da adevărata bătălie a cuțitelor lungi

„Comisia de modificare a statutului PSD, aprobată prin Hotărârea Comitetului Executiv Național al PSD, din data de 13 iunie 2019, propune Congresului extraordinar al PSD, următoarele:

1. Se modifică Articolul 119, alineatul 3, cu privire la alegerea președintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „alege președintele PSD, potrivit legii;”

2. Se modifică Articolul 119, alineatul 4, cu privire la desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României, care va avea următoarea formulare „desemnează candidatul susținut de PSD la funcția de Președinte al României;”

3. Se modifică Articolul 122, alineatul 2, cu privire la procedura de alegere a președintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „președintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către Congresul Partidului Social Democrat.”

4. Se abrogă alineatele 20 și 21 din articolul 142 privind Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcția de președinte al partidului, respectiv Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României.

5. Se abrogă alineatele 16 și 17 din articolul 145 cu referire la aprobarea de către Comitetul Executiv Național a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de președinte al partidului, respectiv elaborarea și propunerea spre aprobare Comitetului Executiv Național a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD la funcția de Președinte al României”, arată modificările aduse statului PSD.

Ce prevede statutul actual al social-democraților

În forma actuală statutul PSD precizează la articolul 119, alineatul 3 că: Congresul PSD „validează alegerile interne pentru Preşedintele PSD, desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

De asemenea același articol prevede la alineatul 4 că Congresul „validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

Articolul 122 alineatul 2 stipulează că „Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

Cât despre articolele propuse pentru abrogare acestea prevăd în prezent că:

Articolul 142 - „20. aprobă Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcţia de Preşedinte al partidului; 21. aprobă Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României”.

Articolul 145 - „16. elaborează şi propune spre aprobare Comitetului Executiv Naţional Regulamentul de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului; 17. elaborează şi propune spre aprobare Comitetului Executiv Naţional Regulamentul de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României”.

Congresul PSD este în desfășurare la Sala Palatului, sâmbătă. Social-democrații vor alege, prin vot secret, președintele, președintele executiv și secretarul general al PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.