Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă stabilește un nou RECORD: Inflația a scăzut în noiembrie, anunță INS, iar BNR confirmă cifrele

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă

Preţurile de consum în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna noiembrie 2017 au crescut cu 3,4%, astfel că inflația s-a redus de la 4,3% în octombrie, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS), printr-un comunicat de presă.

„Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%”, se precizează în comunicatul de presă al INS, transmis marți.

Citește și: Mihai Gâdea a vorbit! Care este motivul pentru care Carmen Iohannis a refuzat să se prezinte la audieri

Creşterea din noiembrie s-a făcut pe fondul majorării cu 4,24% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,86% a celor alimentare şi cu 2,5% a serviciilor. În plus, faţă de finele lunii decembrie 2017, preţurile din noiembrie au fost cu 3,1% mai mari, ca urmare a majorării cu 3,94% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,41% a mărfurilor alimentare și cu 2,29% a serviciilor.

În schimb, în noiembrie față de octombrie, inflația a fost de -0,13%, ca urmare a scăderii cu 0,27% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 0,13% a celor nealimentare și a creșterii cu 0,11% a serviciilor.

Citește și: Ilie Năstase, scandal cu un actor de talie mondială în Capitală! De ce s-a aprins multimilionarul

În plus, faţă de luna anterioară, în noiembrie, IPC (indicele prețurilor de consum) fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun a scăzut cu 0,14%, IPC fără combustibili cu 0,02% și IPC fără produsele al căror prețuri sunt reglementate cu 0,08%.

În schimb, raportat la aceeaşi perioade, IPC fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun a crescut cu 0,21%, iar IPC fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,24%.

Citește și: Tudor Chirilă și-a exprimat părerea! Ce crede acesta despre Ordonanța pe Coduri penale

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale acestui an, de 0,3%, la fel ca în primele zece luni, în condiţiile în care cea pentru mărfurile nealimentare a fost de 0,4%, cea pentru mărfurile alimentare de 0,2% şi pentru servicii de 0,2%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, această medie a fost de 0,3%, deoarece a fost de 0,3% atât pentru mărfurile alimentare, cât și pentru cele nealimentare, iar pentru servicii a fost de 0%.

Ca urmare a acestor evoluții, inflația a intrat în ținta Băncii Naționale a României (BNR), de plus/minus 2,5%, pentru finele fiecărui an. De altfel, luni, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a susținut că inflația va reintra în ținta Băncii, încă din noiembrie. Pentru decembrie 2018, BNR a prognozat, în Raportul asupra inflației din octombrie, o rată anuală a inflației de 3,5%.

Citește și: S-a tras linie! Ce a făcut PSD din câte a promis și ce a omis, în cei doi ani de guvernare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.